160 energiezuinige huurwoningen in het Amsterdamse Zuidasgebied

In het Amsterdamse Zuidasgebied Gershwin zijn twee gebouwen ontworpen met in totaal bijna 160 huurwoningen voor het middensegment. De Gershwin Brothers liggen op de hoek De Boelelaan – Buitenveldertselaan in het centrum van de Amsterdamse Zuidas. In opdracht van Sax vastgoed verzorgde DWA het voorlopig en definitief ontwerp, bestek, uitvoeringsbegeleiding en commissioning.

De twee gebouwen, naar ontwerp van LEVS architecten uit Amsterdam, zijn in samenhang ontworpen, maar hebben ieder een eigen karakteristiek. George, het hoge hoekgebouw, is stoer en sober. Ira staat ernaast en is warmer van kleur, kleiner van schaal en rijker gedetailleerd. Onder de woongebouwen ligt een gezamenlijke parkeergarage van twee lagen. Op de begane grond van gebouw George zijn commerciële ruimten gehuisvest. In totaal gaat het om 14.000 m² BVO: 159 woningen, 900 m² commerciële ruimte en 200 ondergrondse parkeerplaatsen.

De woningen hebben een compacte bouw en zijn goed geïsoleerd. Door gedeeltelijk gebalanceerde ventilatie met HR-warmteterugwinning toe te passen en gedeeltelijk vraaggestuurde ventilatie, wordt het warmteverlies beperkt. Door de slimme thermostaat die ook middels smartphone op afstand is te bedienen, zorgen we ervoor dat de warmte niet nutteloos wordt gebruikt. Op het dak wordt nagenoeg geen plek onbenut gelaten om duurzame elektriciteit op te wekken middels zonnepanelen, waarmee de ledverlichting op een duurzame manier het gebouw verlicht. Met een EPC van 0,3 is het gebouw bijzonder energiezuinig te noemen.

Afbeelding: Beeldenfabriek, LEVS architecten