Diepe aardwarmte verwarmt woningen in Den Haag Zuidwest
Den Haag is de eerste Nederlandse gemeente die initiatief heeft genomen om een woonwijk te verwarmen met aardwarmte. Dit project heeft de potentie om een forse bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad in Den Haag Zuidwest en is daardoor een belangrijke stap bij de doelstelling van de gemeente Den Haag om per 2040 CO2 neutraal te zijn.
Den Haag begon enkele jaren geleden met drie woningbouwcorporaties en twee energiemaatschappijen aan dit project. Haagse Aardwarmte Leyweg pakt het initiatief over en gaat de binnenstedelijke omgeving in Den Haag Zuidwest van duurzaam gewonnen warmte voorzien uit een diepte van ruim 2000 meter in de aarde onder Den Haag. Twee aardwarmteputten overgenomen die in 2010 zijn geboord voor de levering van duurzame warmte aan woningen in Den Haag Zuidwest. DWA is een adviespartner voor zowel techniek als subsidies voor dit omvangrijke en complexe project.
Hoge temperatuur
Geothermie maakt gebruik van warmte in diepere aardlagen. Voor dit project zijn twee bronnen geboord van ruim 2 kilometer diep. Via de ene bron komt het water met een temperatuur van zeventig graden omhoog. De warmte in het water wordt via een warmtewisselaar overgedragen aan het aardwarmtenet, waarna het afgekoelde water via de tweede bron weer terug de aarde in gaat. Een leidingnet onder de grond distribueert de aardwarmte naar de woningen. Die hoge temperatuur van het bodemwater is interessant, omdat het direct gebruikt kan worden.
Voordelen
Het aardwarmtesysteem is een duurzaam systeem dat meehelpt aan een beter milieu, omdat er bij deze vorm van verwarmen veel minder CO2 vrijkomt – jaarlijks scheelt het 5.000 ton CO2. Dat is 70 procent minder uitstoot dan bij traditionele verwarming. Een ander voordeel is dat de bewoners van huizen die uitgerust zijn met aardwarmte meer wooncomfort hebben, doordat de nieuwbouwwoningen vloerverwarming krijgen.