Renovatie en verduurzaming Herman Gortercomplex

Met het klimaatdoel 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie ‘energieneutraal’. Het pand stijgt hiermee van energielabel label B naar A++++. Met het energieneutraal maken van het pand Herman Gorterstraat 5 is aangetoond dat een gedateerd pand wel degelijk energieneutraal kan worden gemaakt. Iets dat voorheen onmogelijk leek.

Innovatief en creatief dankzij echt samenwerken

Dura Vermeer Bouw Hengelo vormt voor het ontwerp en de bouw een samenwerking met DWA, OTH en de Groot Installatiegroep. De basis van het UAV-GC-contract is en blijft écht samenwerken als gelijkwaardige partners. Alleen hierdoor is het mogelijk het ontwerp en proces zo optimaal en snel mogelijk te realiseren. Zo is een innovatief en creatief concept rondom circulair- en energieneutraal bouwen gecreëerd.

Ontwerp en bouw inclusief levering van energie

Het project omvat het transformeren van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 naar één modern en zeer duurzaam rijkskantoor. Het label energieneutraal wordt behaald met zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen zoals: de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde. Zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd. Daarmee wordt veel extra energie opgewekt.

Een gezond, slim gebouw en energiecoach

Bouwfysische aspecten zoals de brandveiligheid, adaptieve gevel en luchtdichtheid zijn van groot belang. Er is een maximale kierdichting voor een optimaal binnenklimaat en een lager energiegebruik. Herman Gorter wordt voorzien van slimme sensoren en energiemeters, waardoor energiestromen inzichtelijk worden. Met deze inzichten kunnen eisen worden bewaakt, eventuele afwijkingen ten opzichte van het ontwerp worden getraceerd en daar waar nodig bijgestuurd. De energiecoach gaat zorgen dat er nog ‘smarter’ met het gebouw kan worden omgegaan.

Contact

Wilt u meer weten over installatieadvies?
Neem dan contact op met Dennis ten Dam.
e-mail: dam@dwa.nl
telefoon: 06 – 109 934 53