Aan de Zuidas verrijst de nieuwbouw van Hourglass. Het zandlopervormige gebouw van 80 meter hoogte is naar ontwerp van architectenbureau Dam & Partners. Hourglass heeft een mix van functies met onder andere kantoren en een hotel en wordt ontwikkeld door SAX Vastgoed V.O.F.; een initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff. DWA is betrokken als adviseur duurzaamheid en is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle technische installaties.

Het gebouw is aangekocht door Bouwinvest, het kantoorgedeelte door het Bouwinvest Dutch Institutional Office fund en het hotel door het Bouwinvest Dutch Institutional Hotel Fund. Met zijn iconische architectuur en lichte natuurstenen gevel, geïnspireerd op de geometrische kunstwerken van Brancusi, wordt het een tijdloos gebouw. Het kantoorgedeelte van Hourglass omvat circa 21.000 m². Met circa 15.500 m2 zal Loyens & Loeff hiervan het grootste gedeelte gaan betrekken met haar Amsterdamse vestiging.

Appartementenhotel

Behalve kantoorruimte biedt het programma onder meer 700 m² winkel- en horecaruimte, fietsenstallingen en 148 parkeerplaatsen. Daarnaast wordt in Hourglass een appartementenhotel met een publiek toegankelijk restaurant gerealiseerd. Het hotel, dat 115 appartementen voor extended stay gaat aanbieden, is verhuurd aan internationale operator PREM Group. Het concept Premier Suites creëert een woonomgeving en biedt hotelkamers die geschikt zijn voor langdurig verblijf.

Natuurlijke verbinding

Hourglass vormt straks een logische toevoeging aan de Zuidas en vormt een natuurlijke verbinding tussen de bestaande Zuidas en het Kenniskwartier van de VU en het VUmc. De vormentaal en het warme materiaalgebruik geven Hourglass een klassieke en internationale uitstraling. Het multifunctionele karakter van het gebouw vult de bestaande en geplande functies goed aan. De realisatie van het hotel met extended stay, dat nog niet op de Zuidas aanwezig is, maakt het totaalaanbod binnen Zuidas compleet.

BREEAM-NL Excellent

Hurks bouw & vastgoedontwikkeling neemt de realisatie van Hourglass voor zijn rekening in samenwerking met Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek voor de installaties. De kantoren worden eind 2019 opgeleverd, de opening van het hotel is begin 2020 gepland. Hourglass zal bij oplevering een BREEAM-NL Excellent certificaat krijgen. Het ontwerpteam bestaat naast architect Dam & Partners uit Zonneveld ingenieurs, DWA, Peutz en Aronsohn management.

Zie ook: www.hourglass-zuidas.nl

Artist impression: DAM & Partners Architecten