Kansen voor unieke samenwerkingen

Het nieuwe IJsselcollege in Capelle aan den IJssel biedt de onderwijsrichtingen vmbo, mavo havo en vwo onder één dak. Het gebouw van bijna 10.000 m² bvo bestaat uit vier bouwlagen en heeft een groot centraal atrium. Begin 2017 is de school officieel geopend.

De huisvesting van vmbo, mavo, havo en vwo in één schoolgebouw creëert kansen voor unieke samenwerkingen. In het hart van het gebouw is ruimte voor gezamenlijk eten, studeren, chillen en ontmoeten.

Het IJsselcollege, een ontwerp van RoosRos Architecten, is kostenefficiënt ontworpen en relatief makkelijk bouwbaar door een slimme en compacte hoofdstructuur. De onderwijsvleugels zijn sober en doelmatig ingericht.

Rust versus rumoer

In het ontwerp is het onderwijs verdeeld in diverse zones. Vanuit het hart, via de lockerruimtes en de leerpleinen, bereiken leerlingen de onderwijsvleugels waar rust en concentratie heerst. De praktijklokalen bevinden zich op de begane grond, daar is bijvoorbeeld het lokaal voor motorvoertuigentechniek via overheaddeuren ook vanaf de buitenkant toegankelijk. De begane grond heeft veel glas, prettig daglicht en etaleert bovendien het onderwijs naar de buitenwereld. Vanaf de leerpleinen maar ook vanuit de lokalen en de personeelsruimte is door de raampartijen zicht op het atrium.

Innovatieve installaties

Luchtbehandeling en ventilatie spelen een belangrijke rol bij het creëren van een goed werk- en leerklimaat. In het IJsselcollege is het innovatieve BaOpt-systeem toegepast. Dit werkt op basis van luchtdruk. Nieuw toegevoerde lucht mengt met de lucht die al in de ruimte aanwezig is. Door een lichte overdruk te creëren ontstaat er een rustig inblaaspatroon. De zeer lage luchtsnelheid verhoogt het comfort. Goede luchtbehandeling speelt naast comfort bovendien een belangrijke rol in de energieprestaties van een gebouw. Doordat er niet continu ventilatielucht in geblazen wordt, wordt bespaard op de capaciteit en het elektriciteitsverbruik van installaties.
Qua ventilatie-eis voldoet de school aan Frisse Scholen Klasse B.

Energielabel A+++

Er zijn diverse duurzame maatregelen genomen: CO2-gestuurde ventilatie met verwarming en koeling door middel van een luchtwaterwarmtepomp, ledverlichting, aanwezigheidsdetectie naisolatie van het dak. Alle maatregelen samen resulteren in een energielabel A+++.