Ons 10-stappenplan is gebaseerd op het Vastgoed Sturingsmodel dat we ook toepassen bij overheden, universiteiten en bedrijven, met veel vastgoedbezit. Waar sta je nu, waar wil je heen en hoe ga je dat bereiken? Dat tekenen we daarin voor u uit. De tien stappen vormen de leidraad bij de uitvoering.
Stap 1: Ambitie en urgentie
De vertaalslag van ambitie en urgentie naar slimme duurzaamheidsdoelstellingen. We inventariseren de uitgangspunten, kaders, budgetten, CO₂-reductie ambitie en de betrokkenheid van de stakeholders. Daaruit volgt de route naar een CO₂-neutrale vastgoedportefeuille in 2050. Waar nodig scherpen we die onderweg aan, om het einddoel op tijd te halen.
Stap 2: Projectteam Verduurzaming
Samen met uw projectteam Verduurzaming Vastgoed stemmen we het plan van aanpak af. Is zo’n team er nog niet? Dan richten we die samen op. Vanuit de woningcorporatie zullen in ieder geval de afdelingen Vastgoed, Wonen, Inkoop (en Beleid) betrokken zijn, eventueel aangevuld met Projecten en Service/Beheer. We organiseren een kick-off en starten vanuit een gezamenlijke visie de verduurzamingsreis. Regelmatig koppelt het projectteam de voortgang en beslispunten terug en betrekken we de directie/RvB bij de verduurzamingsopgave.
Stap 3: Verkenning en analyse van kansen
We analyseren de kansen voor de vastgoedportefeuille aan de hand van beschikbare data als: type vastgoed, energielabels (EI), Energie Prestatie Afspraken (EPA’s), (Duurzaam) Meer Jaren Onderhoudsplan (DMJOP), energiegebruik en CO₂-uitstoot. Is er een Wijk Uitvoeringsplan (WUP), Transitievisie Warmte (TVW) of Regionale Energie Strategie (RES) waarbij we kunnen aansluiten? Dan doen we dat. U ontvangt een overzicht van ontbrekende informatie, die essentieel is in de route naar CO₂-neutraliteit.
Stap 4: Analyse portefeuille
Met het projectteam bepalen we vijf tot zeven referentiecomplexen die representatief zijn voor de gehele portefeuille. Met ons Vastgoed Sturingsmodel berekenen we aan de hand van de gegevens van deze complexen welke investering nodig is om de gewenste CO₂-reductie voor de gehele portefeuille te realiseren. We voorkomen onnodige, dubbele kosten, door ingrepen slim te combineren met verplichte EPA-maatregelen en met planmatig en dagelijks onderhoud.
Stap 5: Businesscase verduurzaming
We verwerken de informatie en mogelijkheden met het projectteam tot een businesscase op maat. Daarin zijn opgenomen: de benodigde investeringen om de gewenste CO₂-reductie voor de gehele portefeuille te realiseren, mogelijke subsidies, organisatorische en technische maatregelen. Wij streven naar een woonlastenneutrale oplossing en adviseren bewezen, duurzame en toekomstbestendige technieken.