TRECO Office
TRECO-office is een onderzoeksproject dat grip wil krijgen op het werkelijke energiegebruik van kantoorgebouwen. Tussen wat er in het ontwerp voorspeld wordt, en wat er daadwerkelijk gemeten wordt, zit vaak een gat. Bij het garanderen van prestaties is dat een stevig knelpunt.
Dat gat wil TRECO-office dichten. Onbekend gebruikersgedrag, falende installaties, een wisselend buitenklimaat zijn allemaal factoren die meespelen.
Met TRECO-office heeft DWA belangrijke stappen gezet om het gat tussen prognoses en werkelijke prestaties daadwerkelijk te dichten. Evidence based design op basis van data-gedreven simulaties in combinatie met machine learning spelen hierbij een essentiële rol.
Website TRECO-office
TKI-CCO
In 2050 zal de gebouwde omgeving netto energieneutraal moeten zijn. Bij grootschalige toepassing van duurzame energie zal om redenen van mismatch in vraag/aanbod van deze vorm van energie (dag/nacht, seizoenen) en van economische optimalisatie steeds meer opslagcapaciteit nodig zijn voor zowel warmte als koude. Het is dus belangrijk om grootschalig en kostenefficiënt te renoveren en duurzame energiebronnen te benutten om de gestelde nationale (TKI) en EU-doelstellingen te kunnen behalen. Opslag is de sleutel om duurzame bronnen en overtollige energie in tijd en plaats te koppelen aan de vraagzijde.
Dit project heeft als doel om de inpassing van compacte opslag- en conversietechnieken voor warmte en koude in de bestaande gebouwde omgeving te versnellen. DWA is nauw betrokken bij:
– opslag en transport van industriële restwarmte;
– integratie van opslag in energiesystemen en ontwikkelen regelstrategieën.
Installaties 2020
Het doel van het Installaties 2020-project is het optimaal laten functioneren van gebouwinstallaties om energiebesparing en CO2-reductie te bereiken. Voor de gebruiker gaat het tevens om een verbetering van het binnenklimaat. Hiertoe zijn de mogelijkheden voor een diagnosesysteem ontwikkeld dat niet alleen aangeeft waar en welke fouten optreden, maar ook op welke onderdelen de installatie niet optimaal werkt. Daarnaast is gewerkt aan een automatisch ‘herstelsysteem’. DWA heeft aan dit project bijgedragen door toepassing van data-getrainde modellen.
http://installaties2020.weebly.com/
Samenwerkingsverbanden
Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM)
DWA en RSM werken samen op het gebied van Business Information Management. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige Intelligentie en machine learning bieden prachtige kansen voor de gebouwde omgeving. Met deze technieken kunnen data (energie, installaties en gebouwen) efficiënt en effectief geanalyseerd worden om nieuwe inzichten te creëren en verbetermogelijkheden voor te stellen. DWA en RSM bieden studenten een omgeving aan om afstudeerprojecten uit te voeren op het snijvlak van twee domeinen (DWA: domeinkennis energie, installaties en duurzaamheid en RSM: domeinkennis data science en management).
Living Lab Bronnet
DWA is betrokken geweest bij het realiseren van het Bronnet in Hengelo; een smart grid op een industriële schaal. In dat kader zijn we ook betrokken bij de LivingLab van het Bronnet; een platform om te experimenteren met innovaties zoals energieopwekking, energieopslag, big data, of andere nieuwe ontwikkelingen op een live netwerk. De LivingLab daagt bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen uit om nieuwe innovaties en producten te ontwikkelen en te testen op dit net.
Website Living Lab
Samenwerken?
Wij staan open voor kennisdeling, het samen ontwikkelen van technologie en innovaties. Wilt u met ons samenwerken op dit gebied, hebt u ideeën die u met ons wilt bespreken? Dan komen wij graag met u in contact!