Fase 1 van project Lorentz Leiden is afgerond

De eerste fase van project Lorentz op het stationsplein in Leiden is afgerond. De voltooiing van het plintgebouw met twee woontorens is een belangrijke stap in de vernieuwing van het Leidse stationsgebied. Neutelings Riedijk Architecten heeft samengewerkt met Syntrus Achmea, Van Wijnen, Hurks en de gemeente Leiden.

Het gehele ontwerp van Lorentz Leiden bestaat uit drie lichtgekleurde torens van verschillende hoogten op een plintgebouw. In fase 1 zijn het plintgebouw en twee woontorens gerealiseerd.

Rol DWA

Het project sluit volledig aan bij de duurzame ambities van DWA. Een gezond en aardgasvrij gebouw met aandacht voor binnenklimaat, groen op de daken, infiltratiesysteem voor regenwater op daken.

In diverse rollen waren wij betrokken:

  • Ontwerp van de installaties van kantoren, woningen, retail, fietsenstalling NS Leiden Centraal en de parkeergarage
  • Advisering en commissioningmanagement BREEAM
  • Uitvoeringsbegeleiding en kwaliteitsinspecties tijdens realisatie
  • Ontwerp- en aanbestedingsbegeleiding centrale energievoorziening met hoogtemperatuurwarmtepomp, energieopslag in de bodem en stadsverwarming.

Geveluitdrukking

Het donkerrode, vierlaagse plintgebouw biedt plaats aan studio’s en commerciële ruimtes aan het Stationsplein. Onder andere opent Heineken hier in de loop van dit jaar zijn hoofdkantoor en een café (in het plintgebouw).

Om het verschil in gebruik en oriëntatie te benadrukken, heeft Neutelings Riedijk Architecten het plintgebouw ontworpen met twee verschillende geveluitdrukkingen: een betonnen raamwerk aan het stationsplein en een compositie van metselwerk en witbetonnen kozijnen langs de woonstraat.

Het dak van het plintgebouw is bedekt met groen en geeft de aangrenzende appartementen een aangenaam dakterras. De torens hebben een licht glanzende aluminium gevelbekleding, waarbij de hoogste toren een champagnetint en de lagere torens een bronskleur vertoont. Beide torens zijn bekroond met maisonnettes op de bovenste twee verdiepingen.

Het gebouw herbergt de grootste openbare fietsenstalling van Leiden.

Fase 2

Onlangs hebben de gemeente Leiden en ABC Planontwikkeling de overeenkomst voor de ontwikkeling van fase 2 ondertekend. Dit betreft de duurzame bouw van de derde toren, bedoeld voor kantoren. De bouwstart is medio 2021.

Beelden: Neutelings Riedijk Architecten

Contact

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Theo Klok
e-mail: klok@dwa.nl
telefoon: 06-53 48 13 68

Theo Klok