Unieke samenwerking tussen bedrijven, brancheorganisaties, onderwijs en overheden

Studenten van het MBO Westland krijgen les op een unieke locatie: hun schoolgebouw is onderdeel van het World Horti Center in Naaldwijk. Een prachtige samenwerking tussen bedrijven, brancheorganisaties, onderwijs en overheden.

Het Center bestaat uit drie onderdelen: het onderwijsgebouw waar studenten van MBO Westland onderwijs volgen. Het kasgebouw van de Demokwekerij, waar allerlei nieuwe technieken en producten uit de tuin- en kasbouw worden ontwikkeld en getest. En het combigebouw waar bedrijfsleven en onderwijs samenkomen, zodat de kennis binnen het onderwijs kan worden geïntegreerd in het zakenleven en vice versa.

Door DWA is voor het onderwijsgebouw een vraagspecificatie opgesteld (een DO+) waarop aannemers met installateurs hebben ingeschreven. Deze vraagspecificatie bevat de functionele, technische, esthetische en administratieve uitgangspunten voor het gebouw. Het project is als Engineer en Build aanbesteed. Samen met de winnende aannemer en de installateurs zijn de uitvoeringsgereed ontwerpstukken opgesteld. DWA had in deze fase een controlerende rol.

Duurzaamheid

Het gebouw heeft een goed binnenmilieu (conform Frisse Scholen Klasse B), er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige ventilatie en verlichting. Ook zichtbare duurzaamheid is belangrijk: zo is de groene gevel van het gebouw een echte eyecatcher. De planten en bloemen die erin zijn verwerkt trekken insecten aan. Daarmee draagt het gebouw bij aan de biodiversiteit van de campus en de omgeving.