Aan de Binnentuin 1 in Rucphen staat een gebouw waar menig gemeente in de regio jaloers op is: het Dienstverleningscentrum van de gemeente Rucphen. In dit centrum zijn het gemeentehuis, een politiepost, bibliotheek, woningcorporatie en een aantal maatschappelijke zorginstellingen gehuisvest.

Ad van Dorst, projectmanager bij de gemeente Rucphen, heeft aan de wieg van dit dienstverleningscentrum gestaan en is nog steeds trots op het resultaat. “Het vroegere gemeentehuis van Rucphen dateerde uit 1850. Het was meermalen uitgebreid en verbouwd, maar voldeed echt niet meer. Renovatie van het pand was een optie, maar bracht hoge exploitatiekosten met zich mee. Daarom zijn we in 2009 gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe Dienstverleningscentrum, waarin we diverse disciplines wilden onderbrengen. Met het oog op de technische installaties van dit nieuwe gebouw begeleidde projectmanagementbureau HEVO een aanbesteding, waarbij DWA als beste uit de bus kwam. En daar hebben we geen moment spijt van gehad, want DWA heeft ons nog nooit in de steek gelaten.

Het Dienstverleningscentrum is vanuit gemeenschapsgeld gefinancierd en het was dan ook evident, dat het gebouw zich in de exploitatie moest terugbetalen. Bovendien moest de GPR-score van het gebouw minimaal 7.0 zijn, gelijk aan de woningbouw in de gemeente. DWA heeft in de voorbereidende fase voor ons in kaart gebracht hoe we het pand, zonder bijzondere installaties, zo energiezuinig mogelijk konden maken. En het resultaat mag er zijn: Rucphen beschikt nu over een optimaal geïsoleerd gebouw met weinig energielekken. Het heeft een Rc-waarde van 5.0 en een GPR score van 8.0! Deze resultaten willen we natuurlijk zo houden en daarom gebruiken een monitoringssysteem als het gaat om de klimaatregelingen en WKO. Een zeer gebruiksvriendelijk systeem, waarmee je in één oogopslag inzicht hebt in de prestaties van de gebouwinstallaties.

DWA houdt het hele traject in de gaten, van basis tot eindresultaat en stelt zich proactief op. Mede dankzij hun betrokkenheid en deskundigheid beschikt Rucphen nu over het mooiste gemeentehuis van heel West-Brabant!”