State of the art gebouw op campus Wageningen Universiteit

Voedingsmiddelenconcern Unilever laat op de campus van de Universiteit van Wageningen het Global Foods Innovation Centre bouwen. Een nieuwe, state of the art faciliteit voor gezondere en duurzame voedingsinnovaties. Het pand met hoge BREEAM-ambities sluit aan op de circulaire economie en opent naar verwachting eind 2019 haar deuren.

Voor de ontwikkeling en realisatie van dit gebouw koos Unilever voor bouwconcern Dura Vermeer en Paul de Ruiter Architects. DWA is verantwoordelijk voor het ontwerp van de technische installaties en duurzaamheid (BREEAM) en commissioning. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis neemt het projectmanagement voor haar rekening.

Door de integratie van verschillende functies binnen één pand biedt het Global Foods Innovation Centre een inspirerende werkomgeving. Kennisuitwisseling over duurzame ingrediënten en voedingsinnovaties aansluitend bij de wens van de consument, staat hier centraal.

Transparante vormgeving en strategische ligging

De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en de externe partijen binnen het Foods Ecosystem in Wageningen. Onderzoekers en studenten van de Wageningen Universiteit (WUR), startups, kenniscentra en consumenten komen hier samen om op duurzame wijze te werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Het Global Foods Innovation Centre van 18.000 m2 bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Deze Pilot Plant is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens dagelijks geëxperimenteerd wordt met innovatieve ingrediënten en recepten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Medewerkers, experts, studenten en consumenten kunnen hier of in de concept store kennismaken met deze innovaties en hun bevindingen delen. Onder het gehele pand is een parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is.

Duurzaam en inspirerend

Het Global Foods Innovation Centre ambieert bij oplevering te voldoen aan de hoge BREEAM-norm en circulaire economie principes. Door diverse innovatieve technieken en een geraffineerde indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Global Foods Innovation Centre bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

“Gezien de hoge ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid, is dit een project dat uitstekend bij DWA past. Wij kijken ernaar uit om samen met de andere bouwpartners een gebouw te realiseren waarin de gebruikers graag verblijven en optimaal kunnen presteren“, aldus Arie Huisman, managing partner DWA.

Lees meer:

Unilever Global Foods Center tweemaal winnaar internationale BREEAM Awards

Factsheet BREEAM

Unilever concentreert voedselinnovatie in Wageningen

Job Dura: ‘Dit is in 2019 het meest circulaire en intelligente gebouw van Nederland’

Case study Global Foods Innovation Centre