Aantrekkelijke en hoogwaardige leer- en onderzoekomgeving

De Vrije Universiteit Amsterdam krijgt een nieuw, bèta-medisch onderzoeksgebouw. 

Het gebouw is voorzien aan de Boelelaan op de locatie School Werk Tuinen, gelegen tussen het O|2 Labgebouw, ACTA, The Edge en Sportclub Buitenveldert. Het Onderzoeksgebouw VU wordt een bèta-medisch Labgebouw van ongeveer 22.500 m2 en is een volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en onderzoeksinfrastructuur van de VU (naast het reeds in gebruik genomen O|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw in aanbouw). Naar verwachting start de bouw in 2019 en wordt de nieuwe faciliteit in 2021 opgeleverd.

“Onderzoekers en studenten werken steeds meer in netwerken en stellen daarom andere eisen aan hun werk-, ontmoetings- en studieruimten. Aan het team de uitdaging te komen met een ontwerp voor een aantrekkelijke en hoogwaardige leer- en onderzoekomgeving waarmee we inspelen op deze moderne eisen. Door gebruik te maken van slimme ontwerpoplossingen willen we efficiënt gebruik bevorderen en toekomstbestendig bouwen.”

Het ontwerpteam bestaat uit: CEPEZED (architect), Pieters Bouwtechniek (constructeur), DWA en DGMR (installatietechniek en bouwfysica) en ATOsborne (kostenadviseur).

Concentratie van expertise Human Health & Life Sciences

Het Onderzoekgebouw VU zal een breed scala aan faciliteiten en functies huisvesten die nodig zijn voor onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences, denk aan:

– onderwijs: diverse onderwijsruimten en ruimten voor zelfstudie
– kantoor en werkomgeving
– labomgeving, waaronder practicumruimten (biochemisch / ML en Synthese practicum) en labs (MLII-niveau), onderzoekvoorzieningen (o.a. fysiologische opstellingen, elektronenmicroscopie, en laserfaciliteiten)
– campusvoorzieningen (o.a technology servicecenter en een serverruimte), horeca, ontmoetings- en vergaderaccomodatie)
– R&D-faciliteit voor samenwerking met derden 

Duurzame ontwikkeling

De VU ambieert met het ontwerp van dit gebouw het BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat niveau Excellent te bereiken. Dat betekent dat duurzame maatregelen vanaf de start van het ontwerp worden meegenomen en voor het toekomstige gebruik worden uitgewerkt. Zo ontstaat een leefbaar, energiezuinig en levensduurbestendig gebouw.