Multifunctioneel sportgebouw met energielabel A++

Rozenburg heeft een nieuw multifunctioneel sportgebouw: De Rozenburcht. Bezoekers kunnen er terecht om te zwemmen, te sporten, in verenigingsverband bij elkaar te komen of om er gezellig een kop koffie te drinken.

In opdracht van de gemeente Rotterdam is De Rozenburcht ontwikkeld, een complex met een omvang van circa 7.000 m². Het sportcomplex, ontworpen door architectenbureau Koen van Velsen, bevat een 25 meter wedstrijdbad met zes banen. Ook is het zwembad geschikt voor waterpolo. Een deel van de bodem is beweegbaar, waardoor ouderen, kinderen en mensen een lichamelijke beperking optimaal gebruik kunnen maken van het bad. De accommodatie bevat ook een sporthal, indeelbare flexibele multifunctionele ruimten en horeca- en vergaderruimten. DWA was verantwoordelijk voor het ontwerp van de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en waterbehandelingsinstallaties, de integratie van duurzame maatregelen in het ontwerp en commissioning tijdens de realisatie.

Hoge duurzaamheidsambities

Duurzaamheid en energiebesparing spelen een belangrijke rol. Het gebouw heeft energielabel A++. Tijdens het ontwerp is in samenwerking met de architect veel aandacht besteed aan detaillering en inpassing van de installaties. De energie wordt deels op het complex zelf opgewekt door de zonnepanelen op het dak van de sporthal. De warmte wordt geproduceerd door een gasgestookte absorptiewarmtepomp met buitenlucht als energiebron. Het zwembad en de sporthal zijn voorzien van ledverlichting.

DWA werkte in dit project nauw samen met de gemeente Rotterdam, Koen van Velsen architecten, aannemer De Vries en Verburg, W-installaties Klimaatservice Holland, E-installaties Rehorst Elektrotechniek en voor de waterbehandeling met Hellebrekers Technieken.

  • Zwembad Rozenburcht