Installatieadvies en toekomstbestendige domotica

Woonzorgcentrum Parkwijk ligt in de wijk Treslong, een rustige, groene woonwijk in Hillegom. Parkwijk is in 2017 volledig nieuw gebouwd en voldoet aan de eisen en zwaardere zorgvragen van nu.

Parkwijk is een van de drie locaties van Stichting HOZO. Een uitdagend traject waarbij de eisen hoog lagen, zeker ook ten aanzien van specifieke normeringen. DWA begeleidde en adviseerde stichting HOZO onder andere gedurende de nieuwbouw met betrekking tot domotica en installatieadvies.

Flexibel concept

De nieuwbouw is aanleiding geweest om organisatiebreed na te denken over de opzet van de benodigde systemen zoals zorgcommunicatie (facilitronica) voor de toekomst. Het is voor HOZO vanaf het begin een uitgangspunt geweest dat de toegepaste ICT en techniek in het gebouw een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de zorg van de toekomst. DWA heeft HOZO hier vanaf de start in begeleid en bijgestaan in de te maken keuzes die een nieuwbouw als deze met zich meebrengt. Hieruit is een concept ontstaan waarop in de toekomst op eenduidige wijze meerdere zorglocaties kunnen worden aangesloten, aangestuurd vanuit een centrale locatie.

Uniek is dat alle ICT-systemen in het hoofdgebouw staan, waarbij de locatie Parkwijk als een van de satellietlocaties gaat fungeren. Via een glasvezel basisinfrastructuur wordt alle intelligente elektronica, zoals telefonie, zorgoproep en brandmelding in de woningen aangestuurd

Tijdelijke accommodaties

Tevens heeft DWA het installatieadvies verzorgd voor de zorgappartementen waarin de bewoners van Parkwijk tijdelijk woonden, waarbij zorgvuldig is gekeken naar de aanvullend benodigde voorzieningen als brandmeldinstallatie, verpleegoproepsysteem en nutsvoorzieningen voor de tijdelijke accommodaties. Op deze manier is ook tijdens het bouwproces een goede zorg voor de bewoners gewaarborgd.