Cradle to Cradle leidt tot vernieuwend gebouw

Twee vestigingen in één nieuw, duurzaam gebouw. Zo’n 12.000 m2 aan kantoor- en laboratoriumruimte, inclusief bijgebouwen zoals kassen, waarin optimaal gebruikgemaakt wordt van zon, licht en natuur. Dat is het nieuwe hoofdgebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Wageningen.

Het NIOO, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, bestudeert de werking van de natuur in al haar facetten. Diezelfde natuur werd als voorbeeld gesteld voor het ontwerp van de nieuwbouw. Het nieuwe gebouw moest functioneel en comfortabel zijn en tegelijkertijd in evenwicht zijn met mens en omgeving. In de natuur is die combinatie vanzelfsprekend. Met visie, creativiteit en doorzettingsvermogen blijkt het ook haalbaar te zijn in een gebouw.

De architect en het ontwerpteam kregen de opdracht het gebouw zo veel mogelijk volgens de cradle to cradle-filosofie te ontwerpen: streven naar gesloten kringlopen van energie, water en materialen, maximaal gebruik maken van zon, licht en natuur en respecteren van biodiversiteit. Het resultaat is een gebouw dat zich mag rekenen tot de duurzaamste bedrijfsgebouwen van Nederland.

Rol DWA

DWA was verantwoordelijk voor een conceptenstudie naar de mogelijke duurzame invulling van opwekking en afgifte van warmte en koude, het totaalontwerp van alle technische installaties incl. het duurzame energieconcept, onderzoek naar toepassing van algen en onderzoek en verder ontwerp HT-bronnensysteem, subsidieadvies en monitoring met behulp van Simaxx.

Bijzondere prestaties:

  • innovatief in het installatieconcept is de toepassing Hoog Temperatuurs Opslag (HTO) in de bodem
  •  ca. 70-80 % besparing op energiegebruik koeling en verwarming

Zie ook website Een gebouw dat leeft

Foto exterieur NIOO: Guy Ackermans
Foto’s interieur: Henk Jans, Bouwbedrijf Berghege