Intensieve samenwerking met Sodexo zorgt voor efficient beheer & onderhoud

Sodexo verzorgt sinds 2007 de facilitaire dienstverlening voor KLM. In totaal levert Sodexo meer dan 40 diensten, waaronder Asset Management, gebouwonderhoud, energiemanagement, projectmanagement, foodservices en schoonmaak. Onder de dienst gebouwonderhoud en energiemanagement valt ook de opwekking van duurzame energie via warmte- en koudeopslag (wko).

DWA is in opdracht van Sodexo verantwoordelijk voor het wko-beheer van het hoofkantoor van KLM in Amstelveen en de kantoren en de motorenshop op Schiphol Oost. Naast het wko-beheer kozen Sodexo en DWA in 2018 voor een nieuwe manier van samenwerken, waarin DWA ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van de wko-installaties.

Ontzorgen: van monitoring tot verbeteren wko-installaties

Al ruim tien jaar is DWA de vaste partner van Sodexo en werken zij samen aan duurzame energie voor het vastgoed van KLM. KLM koos al 20 jaar geleden voor warmte- en koudeopslag voor het verwarmen en koelen van hun gebouwen. In een wko-installatie worden grondwater en de bodem gebruikt als seizoensmatige energiebuffer, waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking flink wordt verminderd. De overheid stimuleert deze duurzame energievorm met subsidies en investeringsvoordelen, maar stelt hier ook strenge eisen aan.

Als wko-beheerder zorgt DWA voor een optimale inregeling van de installatie en ziet DWA in samenwerking met Sodexo toe op het gebruik volgens de regelgeving. Te veel warmte of koude opslaan kan de energiebalans in de bodem verstoren en dit kan gevolgen hebben voor de verleende vergunning.

Daarnaast moet er in de winter voldoende warmte beschikbaar zijn en in de zomer voldoende koude, om het binnenklimaat in de KLM-gebouwen comfortabel te houden. Met behulp van monitoring signaleert DWA afwijkingen in de werking van de wko-installaties en stuurt boorbedrijven en installateurs aan om de installatie te optimaliseren. Storingen worden zo snel mogelijk opgelost. Naast het verbeteren van een duurzame werking van de warmte- en koudeopslag, moet het uiteindelijk leiden tot een comfortabel binnenklimaat in de kantoren. Klimaatklachten worden door monitoring tijdig gesignaleerd en in samenwerking met gebruikers en installateurs opgelost.

René van Schie, energieconsultant bij Sodexo: “Naast dat deze samenwerking ons veel tijd scheelt, is DWA een betere gesprekspartner voor de installateurs van Sodexo en de overige onderhoudspartijen met wie we samenwerken. DWA heeft de technische kennis en ervaring met het optimaal werkend krijgen van de wko-installatie. Met hun kennis kunnen wij beter inschatten welke kosten eraan komen, zodat KLM niet voor verrassingen komt te staan.”

Inzicht in investeringen

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om alle wko-installaties te optimaliseren. Hierdoor is er nu meer grip op het energieverbruik en werkt de installatie efficiënter. Investeringen op de lange termijn worden meegenomen in de kwartaalrapportages, waardoor alle partijen weten welke (onderhouds)kosten en werkzaamheden eraan komen.