Opvallende woontoren aan het IJ

Op de zogenoemde strip van het ontwikkelende stukje stad Overhoeks verrijst Toren 1. Door de ligging, grenzend aan de ADAM toren, het Schegpark, de voormalige Shell laboratoria waar nu kleine creatieve bedrijfjes gevestigd zijn, en het EYE Filmmuseum, is de 75 meter hoge toren medebepalend voor de skyline aan het IJ. In opdracht van projectontwikkelaar AM was DWA verantwoordelijk voor het ontwerp van de installaties en bouwfysica– en brandveiligheidsadvies.

Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp de duurzame woontoren met 147 appartementen in opdracht van vermogensbeheerder MN en projectontwikkelaar AM. Het gebouw bestaat uit drie verschillende huurwoningen, waaronder grote penthouses op de bovenste verdieping. Daarnaast zijn er 48 woningen volgens het friends-concept ontworpen. Deze woningen zijn geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder hun eigen huurcontract. De overige appartementen bedienen het middensegment. Naast 22 verdiepingen met appartementen zijn er twee commerciële ruimtes op de begane grond. Twee lagen met een inpandige parkeergarage en een fietsenstalling maken de toren compleet.

Duurzaam wonen in Toren 1

De toren, met riant groendak op de achtste verdieping, wordt geventileerd met balansventilatie. Deze vorm van ventilatie werkt via een warmteterugwinsysteem dat warmte uit de lucht hergebruikt om het huis te verwarmen. Ook frisse lucht op kamertemperatuur wordt hierdoor aangevoerd. Daarnaast is de woontoren aangesloten op stadsverwarming en zijn alle woningen uitgerust met vloerverwarming.