Uniek en uiterst innovatief domotica concept toegepast met maximaal comfort

DWA heeft in het Utrechtse zorghotel De Wartburg een online domotica platform geïmplementeerd voor cliënt, mantelzorg en zorgprofessional. Het historische gebouw werd volledig voorzien van alle moderne gemakken, terwijl belangrijke historische elementen (zoals de oude regentenkamer, nu ingericht als loungeruimte) met veel oog voor detail werden gerestaureerd.

“Vanuit de gedachte dat de behoefte van zorg voor de cliënt na enige tijd afneemt, zijn de kamers  uitgerust met een flexibel facilitronica systeem”, aldus Henk Heijkoop, projectleider vanuit DWA. “Zelfstandigheid, gebruiksvriendelijkheid en onafhankelijkheid zijn kenmerkend voor het concept.

Tablet 

Zo is er gekozen voor een bedsideterminal: een compleet pakket aan diensten, services en mogelijkheden die toegankelijk zijn via een tablet. Met behulp van deze tablet kunnen cliënten onder andere internetten, spelletjes spelen, eten bestellen, beeldbellen met arts of familie, live TV kijken, mededelingen van het huis ontvangen, de voordeur openen en de verlichting, zonwering en verwarming bedienen. De bediening is eenvoudig: vanuit het hoofdscherm staan duidelijke plaatjes zodat cliënten gemakkelijk hun weg vinden naar de verschillende mogelijkheden. Kortom, een uniek en uiterst innovatief systeem dat maximaal comfort biedt.

Als een van de weinige zorghotels in Nederland beschikt De Wartburg over moderne revalidatieruimten en een eigen behandelteam, bestaande uit artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, een logopedist en een psycholoog. Bovendien is 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig.

Winnaar Smart Homes Award

DWA won in 2013, samen met Carescreen, de Smart Homes Award met dit project, de prijs voor het best gerealiseerde domoticaproject. De jury gaf de eer aan DWA omdat de ontwikkeling toepasbaar is in ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg en dat op een zeer gepersonaliseerde manier. Het is absoluut innovatie vanwege de integratie van vele functies, zowel energiebeheer, zorg, entertainment en comfort. Bovendien zorgt het systeem ervoor dat de zorg goedkoper wordt. De cliënt kan meer zelf en heeft minder behoefte aan professionele zorg, aldus de jury.

Rol DWA

DWA verzorgde in opdracht van AxionContinu de conceptontwikkeling en implementatie van alle domotica- en ICT-voorzieningen en was verantwoordelijk voor het ontwerp van de technische installaties. Zorghotel De Wartburg is onderdeel van AxionContinu, één van de grootste zorgorganisaties voor ouderen in Utrecht, IJsselstein en Lopik.