Schakel tussen stedelijke havengebied en historische centrum

Na vier jaar bouwen is Sluishuis opgeleverd. Amsterdam IJburg is hiermee een nieuwe, architectonisch hoogwaardige ontmoetingsplek rijker. Het gebouw slaat een brug tussen IJburg en het centrum van de stad. En met 442 diverse koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogel -en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca vormt Sluishuis een plek voor iedereen.

Het project ging van start toen de gemeente Amsterdam de combinatie VORM en BESIX RED in 2016 uitriep tot winnaar van de kwaliteitstender voor de ontwikkeling van Sluishuis. Voor het ontwerp van dit unieke gebouw bundelden ze de krachten met de architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) uit Denemarken en het Nederlandse Barcode Architects. Als adviseur technische installaties maakte DWA  onderdeel uit van het integrale projectteam. Het resultaat is een iconische ontwikkeling waarin duurzaamheid en het welzijn van bewoners en bezoekers centraal staat.

Sluishuis bestaat uit 442 energieneutrale koop- en huurappartementen en een programma met woonbootkavels, aanlegsteigers voor plezierboten, horeca, commerciële ruimtes en een volledig geïntegreerd waterlandschap met eilanden voor recreatie, watersport, fauna en flora en zelfs energieopwekking. Het project is voor een groot deel publiek toegankelijk. Bewoners en bezoekers kunnen vertoeven in de binnenhaven, genieten van de promenade met grandioze uitzichten op het dak en vanaf de steigers en eilanden watervogels spotten of de historische woonschepen bewonderen.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Het gebouw heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.00. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van uitstekende isolatietechnieken, triple beglazing en warmteterugwinning op de ventilatiesystemen en het afvalwater. Het energieverbruik wordt verder verlaagd door toepassing van een Warmte Koude Opslag – systeem (WKO) in de bodem voor warmte en koeling in combinatie met stadsverwarming om piekmomenten op te vangen. Het resterende energieverbruik voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en ledverlichting wordt volledig gecompenseerd door ca. 2.200 m² zonnepanelen, waaraan een volledig drijvend eiland naast het project gewijd is. Bij het ontwikkelen van Sluishuis is veel aandacht besteed aan de groenvoorziening en wateropvang. Aan de voorzijde, zijkanten en in de binnenhaven bevinden zich tuinen met lokale plantensoorten. Het groen loopt over de dakterrassen naar boven in geïntegreerde plantenbakken. Op het dak geeft dit een prettige groene sfeer.

Marc Meijer, projectleider DWA: “Het iconische ontwerp gaf ons een flinke puzzel in het geven van de juiste plekken aan de nutsvoorzieningen en ventilatiekanalen. Standaard oplossingen op het gebied van meterkasten, rioleringspunten uit het gebouw, luchtaanzuig- en luchtafblaaspunten konden niet worden toegepast. Met creatieve ontwerpsessies hebben wij ervoor gezorgd dat in het complexe gebouw alle techniek integraal is meegenomen. Geen enkele verdieping is hetzelfde, wat het projecteren van technische schachten en infrastructuren complex maakt. Toch is het gelukt om deze dusdanig te integreren dat de diversiteit in woningen op elke etage gerealiseerd kon worden.”

Toonaangevende architectuur

Sluishuis biedt een moderne en duurzame manier van wonen op en rond het water. Het is een opmerkelijk gebouw met een uniek volume dat dankzij een dubbele uitkraging (cantilevers) over het water lijkt te zweven. De cantilevers komen samen in een hoge hoek die een grote toegangspoort vormt, als het ware een opengaande sluis, van het IJ naar de binnenhaven van het gebouw. Aan de andere zijde is het gebouw afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken.

Bjarke Ingels, Founding Partner BIG, zegt: “Na het doorbrengen van mijn studiejaren als architect in Nederland aan het einde van de 20ste eeuw, voelt het als thuiskomen om nu bij te kunnen dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang heb bewonderd.” Dirk Peters, Founding Partner Barcode Architects, vult aan: “Met iconische architectuur en nieuwe woontypologieën, kwalitatief hoogstaande buitenruimtes en adembenemende uitzichten op het IJmeer, vormt Sluishuis een nieuwe landmark voor IJburg en  Amsterdam.”

Versterken sociale cohesie

Naast zijn duurzame eigenschappen is Sluishuis erop gericht om de sociale verbinding tussen bewoners en bezoekers te stimuleren en versterken. Door de verspringende balkons ontstaan verrassende zichtrelaties en uitwisselingen. De publieke route over het dak, maar ook de kinderspeelplaats in de binnenhaven, het steigerlandschap en de positionering van de houten dakterrassen stimuleren spontane ontmoetingen.