Duurzaam, sociaal en leefbaar

Kantoorgebouw Energiek te Amstelveen wordt herontwikkeld tot uniek energieleverend en circulair project. Het pand herbergt straks 135 appartementen, 15 kantoren en een vegetarisch restaurant.

Tal van duurzame maatregelen resulteren uiteindelijk in een energieleverend gebouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de toiletten te spoelen. Alle woningen zijn voorzien van een recirculatie-douche. De warmte uit het grijze water wordt hergebruikt. De 4.400 hoog rendement zonnepanelen en 7 windgeneratoren op het dak wekken samen maar liefst 1.2 miljoen kWh per jaar op. Koeling en verwarming gebeurt met behulp van warmtepompen en warmte- en koudeopslag.

Er komen 50 PV-T panelen op het dak voor warm water. Het gebouw heeft een rc-waarde van 9 en wordt voorzien van slimme domotica.

DWA is betrokken als installatieadviseur, Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp. Volgens eigenaar en energie-expert Gideon Goudsmit is er enorme belangstelling van huurders. “Al 400 mensen hebben interesse getoond.” Bewust is ervoor gekozen om ook kantoren te huisvesten in het pand: dat is goed voor de energiebalans: kantoren hebben overdag energie nodig en woningen vooral ’s avonds. Ook zijn daardoor minder parkeerplekken nodig.

Door gebruik te maken van accu’s wordt elektriciteit opgeslagen die op dat moment niet nodig is. Wasmachines en drogers worden automatisch ingeschakeld op het moment dat er elektriciteit voorhanden is. In het pand mag niet worden gerookt, wat een gezond binnenklimaat ten goede komt. Auto’s op fossiele brandstoffen zijn niet welkom. Parkeerplaatsen in de garage en op het terrein zijn voorzien van laadpunten. Er is een binnentuin van 1.000 m2 waar bewoners het hele jaar kunnen genieten: ’s zomers is hij open en ’s winters wordt hij overkapt. Bewoners zijn van alle gemakken voorzien: het restaurant, dat dagelijks open is van 7.00 – 22.00 uur, neemt ook de bezorgde pakketjes aan.

Naar verwachting wordt eind 2018 gestart met de bouw; eind 2020 volgt oplevering.

* Het uiteindelijke gebouw wordt enkele verdiepingen hoger dan op de afbeelding