Voormalig Rijksmonument verbouwd tot kantoor en woningen

Het Rijksmonument Kanaalweg 3A, voormalig gebouw van de Technische Universiteit Delft, is met behoud van zijn oorspronkelijke karakter, klaargestoomd voor de toekomst. Het pand is in 1903 gebouwd als laboratorium van de afdeling Physica en Elektrotechniek. De circa 6.100 m2 bvo vormt nu de nieuwe thuishaven van studentenhuisvester DUWO Delft en biedt 47 zelfstandige woningen voor PhD-studenten. DWA was betrokken als adviseur installaties, brandveiligheid en bouwfysica in deze duurzame transformatie.

Ook de rijk gedecoreerde villawoning is herbestemd tot kantoorruimte. Van de twee grote collegezalen onder het dak is er een zorgvuldig gerenoveerd, en een getransformeerd tot ruimte voor vergaderingen, tentoonstellingen en recepties. Voor het ontwerp van dit herbestemmingsproject tekende DP6 architectuurstudio.

Installatieconcept kantoor

Gekozen is voor een ventilatieconcept met mechanische toe- en afvoer in combinatie met warmteterugwinning. In verband met de inpassingsmogelijkheden is het hoofdtracé van de kanalen aangebracht in de kelder onder het gebouw, vanwaar met verticale stijgkanalen de kantoren worden voorzien van verse lucht. De verwarming van het pand is uitgevoerd met Baopt om een zo aangenaam mogelijk comfort te creëren, aangevuld met radiatoren langs de gevels. De gehele verwarming is laag temperatuur uitgevoerd. Om energieverliezen te beperken zijn de bestaande ramen vervangen door glas met een hoge isolatiewaarde, is de kierdichting verbeterd, en is isolatie aangebracht op de begane grondvloer en het dak. De verlichting in de kantoren is uitgevoerd met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling, de verlichting in verkeersruimten is uitgevoerd als LED-verlichting.

Installatieconcept appartementen

De appartementen zijn eveneens voorzien van een ventilatieconcept met mechanische toe- en afvoer in combinatie met hoog rendement warmteterugwinning. Naast isolatie van de vloer en het dak is de gevel van vloer tot onderkant raamkozijn voorzien van isolatie. Voor de warmteopwekking is een gasgestookte warmtepomp opgenomen. Tevens zijn op het dak pv-panelen geplaatst.

Rol DWA in de transformatie

In opdracht van Stichting DUWO is DWA gestart met een studie naar een optimale conceptkeuze van de installaties. Het gekozen installatieconcept is uitgewerkt tot een technisch ontwerp en bestek. DWA heeft in de uitvoering toezicht gehouden op de kwaliteit van de uitvoering en de oplevering van de installaties begeleid. Voor de woningen heeft DWA de energie-index certificaten verzorgd. Daarnaast is gedurende het gehele bouwproces geadviseerd op gebied van brandveiligheid en bouwfysica.

Afbeeldingen: Gerard van Beek Fotografie

Lees ook:
Ingenieuze oplossingen in Delfts Rijksmonument

Installeren in een neogotisch rijksmonument is een uitdaging