Transformatie voormalig verpleegtehuis naar 115 appartementen

Het voormalige verpleegtehuis De Wittenberg in Amsterdam is in opdracht van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis getransformeerd tot complex met 115 appartementen. DWA is betrokken als adviseur installaties en bouwfysica en werkte het ontwerp uit in BIM.

Tot eind 2014 was De Wittenberg, gelegen aan de Nieuwe Kerkstraat in het centrum van Amsterdam, in gebruik als verpleeghuis. Het monumentale gebouw is gerevitaliseerd tot een complex met 115 serviceappartementen voor zogenaamde short stay-verhuur. De voormalige noodstroomaggregaatruimte is omgeturnd tot portierswoning.

Toegankelijk voor publiek

Het pand is duurzaam gerestaureerd naar ontwerp van Rappange & Partners en aan de eisen van deze tijd aangepast. De unieke Luthercollectie met onder andere de historische regentenkamers keerde na de renovatie terug in het pand en is toegankelijk gemaakt voor het publiek. Ook de kerkzaal met de bijzondere burgemeesterspoort en een vroeg negentiende-eeuws Flaesorgel bleef bewaard.

Uitdagingen

Het gebouw heeft een volledig nieuwe, glazen entree. De monumentale status zorgde zo nu en dan voor uitdagingen: hoe laten we de tracés lopen, waar komt de techniek? De verdeling van de techniek/installaties vindt plaats in de kap met balkconstructie. Ook zijn er verhoogde vloeren geïntroduceerd om de techniek in weg te kunnen werken om het monument niet aan te tasten.

Ook aan duurzaamheid is gedacht. Zo staat er een zonneboiler op het platte dak en wordt led-verlichting toegepast; verder zijn gevel, dak en vloer geïsoleerd. De ramen zijn van een voorzetraam voorzien.

Afbeelding header: www.thewittenberg.com

  • De Wittenberg Amsterdam