Maximale duurzaamheidscertificering dankzij geïntegreerde samenwerking

Ruim 500 Unilever medewerkers werken samen aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties in het Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen. Het energieneutrale gebouw omvat naast kantoren diverse laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek waarin nieuwe producten op kleine schaal worden ontwikkeld en getest. De nieuwe onderzoeksfaciliteit voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen dankzij een geïntegreerde samenwerking met experts op het gebied van innovatieve architectuur, bouw, ontwikkeling en interieur: Dura Vermeer Bouw Hengelo, Paul de Ruiter Architects, adviesbureau DWA en Fokkema & Partners Architecten. Door dit integrale design & build proces ontving het ontwerp de maximale duurzaamheidscertificering, BREEAM-NL Outstanding. Dit maakt het Foods Innovation Centre tot één van de duurzaamste gebouwen ter wereld.

DWA stond vanaf de start van het project aan de basis van het duurzame installatieontwerp. Een combinatie van bewezen technieken en innovatieve oplossingen op maat, zorgen voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. DWA verzorgde daarnaast het validatieproces gericht op de kwaliteitsbeheersing en borging van gebouwprestaties (commissioning) en is betrokken als BREEAM-adviseur.

Het Unilever Foods Innovation Centre is een energieneutraal gebouw. Op het dak zijn meer dan 1.500 zonnepanelen geplaatst en ook het glazen dak is voorzien van zonnecellen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Een compacte bouwvorm zorgt ervoor dat energieverliezen worden beperkt. Daarnaast zijn diverse technieken toegepast, zoals aanwezigheidsdetectie, om het gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te laten functioneren. Hoge isolatiewaarden in zowel het glas, de dichte gevels als de vloer zorgen voor een laag energiegebruik en hoog comfort. Met aandacht voor (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Nieuwe hub voor kennisdeling

Het innovatiecentrum vormt een belangrijke nieuwe hub voor kennisdeling tussen Unilever en andere partijen op de campus, zoals onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research. Deze kruisbestuiving wordt gestimuleerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Zo geeft de komst van het Foods Innovation Centre een extra impuls aan de ambitie van Wageningen om een wereldwijd toonaangevend kennishart op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences te worden.

Intensieve co-creatie

Gedurende het ontwerp en het ontwikkelproces is intensief samengewerkt met de medewerkers van de kantoren, laboratoria en keukens van de voormalige Unilever R&D locaties uit Nederland, Polen en Duitsland die naar de nieuwe locatie in Wageningen verhuisden. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen is stap voor stap vormgegeven. Door deze co-creatie is een transparant en connectief gebouw ontstaan waarin duurzaamheid, innovatie en kennisuitwisseling centraal staan.

Duurzame toepassingen, technologieën & innovaties

Alle toepassingen, technologieën en innovaties in het Unilever Foods Innovation Centre zijn afgestemd op het gebouw, de functionaliteit van de ruimten en de behoeften van de organisatie. Een combinatie van bewezen technieken en innovatieve oplossingen op maat, zorgen voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. Zo zorgt bijvoorbeeld ionisatie van de ventilatielucht voor een verbetering van de luchtkwaliteit door het reduceren van bacteriën, virussen en schimmels op energiezuinige wijze.

Volledig circulair interieur

Met het sluiten van drie Unilever R&D locaties in Nederland, Duitsland en Polen, werd het ontwerpteam uitgedaagd om zoveel mogelijk meubilair en interieurelementen uit de bestaande sites te verhuizen naar het nieuwe Foods Innovation Centre. Deze circulaire gedachte vormt het uitgangspunt voor alle materiaalkeuzes en detailleringen in het interieur. Een integraal concept werd bedacht dat de bonte verzameling bestaand meubilair, met alle bestaande stofferingen, bureaubladen en schoonheidsfoutjes, volledig omarmt.

Over commissioning

Tijdens de bouw was ons team van Commissioning al betrokken bij kwaliteitsinspecties. Door het integraal testen van de gebouwgebonden installaties, zoals verwarming, koeling, ventilatie en verlichting, maakten wij het functioneren en de prestaties van de installaties inzichtelijk. Omdat wij als onafhankelijke partij toetsen en adviezen geven, komt er een verbetertraject op gang. Dit geeft positieve energie en levert ook echt een beter eindproduct op: een beter presterend gebouw met tevreden gebouwgebruikers. Door het tussentijds testen van installaties, komen bottle necks eerder boven tafel en zijn deze hierdoor gemakkelijker op te lossen. Met minder frustraties en klachten bij aannemers, leveranciers, installateurs en gebruikers tot gevolg. Een testdag is een hele positieve gebeurtenis, alle partijen leren er van en je werkt met elkaar aan verbeteringen.

Fotografie: Ossip van Duivenbode

Lees meer:

Wij zoeken talenten: zo ook een Specialist Commissioning. Bekijk de vacature.

Factsheet Unilever Foods Innovation Centre

Unilever Global Foods Center tweemaal winnaar internationale BREEAM Awards

Factsheet BREEAM

Job Dura: ‘Dit is in 2019 het meest circulaire en intelligente gebouw van Nederland’

Klik op de onderstaande infographic voor alle duurzame maatregelen van het Unilever Foods Innovation Centre.