Subsidieregeling bood extra mogelijkheid om verder te verduurzamen

In Brede School Culemborg West zijn twee basisscholen en een kinderdagverblijf gevestigd. Een comfortabel binnenklimaat is voor gebruikers essentieel, zodat docenten en leerlingen zo goed mogelijk kunnen presteren. Gemeente Culemborg heeft DWA dan ook de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het binnenklimaat kan worden verbeterd. Door het toepassen van een subsidie konden de verduurzamingsmaatregelen betaalbaar worden doorgevoerd.

Gebruikers ervaarden in de winter regelmatig dat het te koud of juist te warm was in het gebouw. Daarnaast was het in de zomer vaak te warm. De klimaatklachten kwamen regelmatig voor door de ligging van het gebouw, het platte dak en een centraal aangestuurde koel- en verwarmingsinstallatie. Gemeente Culemborg vroeg daarom DWA te onderzoeken welke maatregelen mogelijk waren. En daarnaast te kijken wat er mogelijk was om ‘Frisse Scholen Klasse B’ te halen. Uit het onderzoek kwam naar voren om een installatie per zone te plaatsen voor het verwarmen en koelen van de ruimten. Collin Stolwijk, wethouder gemeente Culemborg: “Wij kozen voor DWA om dit uitdagende project uit te voeren vanwege hun deskundigheid en brede kennis in dit vakgebied. De gebruikers van dit gebouw waren niet tevreden over het klimaat. We zijn gegaan voor een dubbelslag; verbeteren van het klimaat en verduurzamen van het gebouw. Natuurlijk waren we erg blij met de toegekende subsidie waardoor we nu zelfs voldoen aan ‘Frisse scholen klasse A’. In combinatie met een energieneutraal gebouw zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Een resultaat waar we erg trots op zijn.”

Prettig binnenklimaat en flinke energiebesparing

Marc Steiger, Duurzaamheidsadviseur: “De ventilatie wordt geregeld op basis van het CO2-percentage. Dankzij de subsidie kon Brede School Culemborg kiezen voor verwarming en koeling per ruimte, voor een comfortabel klimaat in elk lokaal. Deze manier van verwarmen, koelen en ventileren, werkt bovendien energiezuiniger. Want op basis van het gebruik van het lokaal wordt er meer of minder frisse lucht aangevoerd. Met een prettig binnenklimaat op efficiënte wijze als resultaat. De regeling bood daarnaast mogelijkheden voor verdere verduurzaming. Zo zijn oude TL-balken vervangen door duurzame Ledverlichting en zorgen ruim 600 zonnepanelen op het dak voor een duurzame energievoorziening. Met Commissioning zorgden wij ervoor dat wij hebben bedacht, in de praktijk ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd. Zodat installaties goed functioneren en duurzaamheidsambities worden behaald.”

Michiel Berntsen, adviseur subsidies en financiering van DWA: “We hebben gekeken naar beschikbare subsidiemaatregelen passend op de projecteigenschappen van de Brede School. De regeling ‘Specifieke uitkering ventilatie in scholen’ (SUVIS) voldeed het beste aan de opgave van het schoolgebouw. Deze regeling bood meteen extra mogelijkheden om verder te verduurzamen. Naast ventilatie, mag dit namelijk ook ingezet worden voor energiebesparende maatregelen. Hiermee konden we 30% van alle maatregelen financieren, kon de ambitie bijgesteld worden naar ‘Frisse Scholen Klasse A’ en is de school energieneutraal geworden.”