Wij zien circulariteit als een manier om duurzaamheidsthema’s een plek te geven in de opgave. Iedere opgave is uniek en heeft zijn eigen doelstellingen. Met het vaststellen van circulaire strategieën is het mogelijk een duidelijk kader te geven van de benodigde maatregelen. Naast operationele emissies komt steeds meer bewustwording van de materiaalgebonden emissies. Specifiek voor gebouwinstallaties wordt de nodige aandacht gevraagd de komende jaren. De gebouwtechniek heeft een technische levensduur van vijftien tot twintig jaar. Dit is relatief kort gezien de levensduur van de draagconstructie en de gevels, en conform het Stewart Brand model met de verschillende gebouwlagen en bijhorende levensjaren.
Drie strategieën
In een circulaire economie wordt alles wat van waarde is zo lang mogelijk behouden. Een economisch systeem van gesloten
kringlopen, hernieuwbare bronnen en ketensamenwerking.
DWA heeft drie technische strategieën gedefinieerd ten aanzien van circulair bouwen:
• Waardebehoud & herbestemming
• Flexibiliteit & herbruikbaarheid
• Duurzaam materiaal & lage milieu-impact
Circulaire strategieën kunnen worden toegepast op zowel gebiedsontwikkeling, gebouwen als specifiek op installaties, bestaand en nieuwbouw. In alle bouwopgaven zijn volop kansen aanwezig om na te denken over het hergebruik van bestaande materialen, de flexibiliteit van het plan, de losmaakbare aansluitingen, de toe te passen materialen, bouwlogistiek, et cetera.
Practice what we preach
DWA heeft, in samenwerking met Duurzaam Gebouwd, een webinar gegeven over de circulaire mogelijkheden voor installaties. DWA heeft samen met Dutch Green Building Council (DGBC) en andere partners de intentieverklaring ‘Voor een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden emissies’ ondertekend. Emissies die gerelateerd zijn aan materialen en processen in bouw en renovatie. Hiermee geven we samen de boodschap af dat materiaalgebonden emissies belangrijk zijn, en dat we hier de komende periode extra stappen in gaan zetten. Ons uiteindelijke doel is een CO2-neutrale bouwkolom voor 2040.