Papieren contracten? Smart contracts zúl je bedoelen!

In de financiële sector maken ze veelvuldig gebruik van smart contracts, vaak als onderdeel van een smart building en gebouwautomatisering. In de bouwsector zijn de ogen inmiddels óók geopend. Je automatiseert als het ware alle processtappen. Deze slimme contracten ontzorgen tot wel 100% in de proceskosten. Een ander groot voordeel is dat er geen onafhankelijke, derde partij nodig is. Klinkt het als toekomstmuziek? Wij passen ‘slimme contracten’ al toe in verschillende projecten (daarover vertel ik in een andere blog meer). Ik vind: bij slimme en gezonde gebouwen horen ook slimme contracten.

Smart contracting: wat, waarom en hoe dan?

Een smart contract is een geschreven overeenkomst in codetaal. Het is dus allesbehalve een papieren contract waar je je handtekening onder zet. Het is een volledig digitaal contract, bestaande uit computercode. Hierin staat alle informatie van het contract opgenomen: de organisaties tussen wie het geldig is, wanneer het contract uitgevoerd dient te worden, wanneer de afspraken zijn vastgelegd, enzovoort. Smart contracts zijn slimme contracten die een innovatief alternatief bieden voor de alledaagse reguliere contracten die gebruikt worden om zaken te regelen.

Beheer en onderhoud gebouwen

Ook in de gebouwde omgeving bieden deze digitale overeenkomsten nieuwe kansen. Bijvoorbeeld ‘Beheer en onderhoud aan het gebouw’. Dat betekent dat op basis van informatie uit gebouwbeheersysteem, sensoren en andere databronnen opdrachten voor onderhoud, keuringen en inspecties volledig geautomatiseerd verstuurd kunnen worden naar aangesloten servicepartijen. Opdrachtverstrekkingen, communicatie, monitoring en betalingen kunnen plaatsvinden op basis van regels en voorwaarden, vastgelegd in het smart contract. Hierdoor kun je realtime in control blijven als het gaat om de technische performance van een gebouw. Bijvoorbeeld door de beheerskosten te verlagen én de huurderstevredenheid te verhogen. Processen waar normaliter veel tijd in gaat zitten, zoals werkbonnen aanmaken, heen en weer mailen over de status worden geautomatiseerd. De regels en voorwaarden, die bij een traditioneel contract in een document staan opgeschreven en in een (digitale) map zijn opgeborgen, staan nu geprogrammeerd in het smart contract. Je kunt dus wel zeggen dat er sprake is van een betrouwbare en directe uitvoering.

Geen tussenpartij

Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is en gaat automatisch van kracht zodra aan de afgesproken voorwaarden is voldaan. Het bijzondere van smart contracts is dat de regels en voorwaarden die een dergelijk contract wettigen, zijn geprogrammeerd in het contract zelf. De coderingen van smart contracts zorgen ervoor dat deze slimme contracten zichzelf kunnen handhaven. Deze afspraken zijn door de verschillende partijen in te zien, maar kunnen ze niet zomaar aanpassen.

Blockchain: eerlijkheid duurt het langst

Contracten werken met behulp van blockchain, een systeem dat men gebruikt om gegevens vast te leggen. Van alles wat er op de blockchain gebeurt, is een backup. Nee, dus geen gevaar dat dat gegevens kwijt raken. Een blockchain is volledig gedecentraliseerd. Alles wat er op de ‘chain’ gebeurt, wordt geverifieerd door meerdere computers (nodes) binnen het netwerk. Dit proces zorgt ervoor dat manipulatie of fraude vrijwel onmogelijk is.

Nog twijfels over smart contracts? Je moet er vertrouwd mee raken. Ik ga graag met je op ontdekkingstocht om jou veel tijd en ergernis te besparen.

Verder praten over dit onderwerp?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van slimme contracten.

Neem contact op met Wilfred van der Plas voor meer informatie
Contact Wilfred
Contact Wilfred
Verduurzamen vastgoed Flat

Leidt optoppen tot meer netcongestie?

Om de woningnood sneller op te lossen, zet de overheid in op optoppen. Een extra bouwlaag op een pand of appartementencomplex leidt al snel tot een grotere energievraag: je moet…

Samen sterker voor meer impact!

Samen sterker voor meer impact!

DWA en KVMC, advies- en ingenieursbureau uit Dordrecht, bundelen hun krachten om meer impact te maken in de markt. KVMC sluit zich als bedrijf aan bij de groep waar ook…

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Vanaf 1 januari 2026 moet elk gebouw met een totaal opgesteld vermogen van 290 kW of meer voor verwarming en/of airco, over een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) beschikken. Uit een…

Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.