Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de Ruiter Architecten. DWA is verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Peter Lucas, projectleider vanuit DWA: “Na een jaar lang voorbereiding in dit tenderteam, kunnen we nu daadwerkelijk van start. De samenwerking was in de voorbereidende fase heel prettig. Iedereen droeg bij vanuit zijn of haar expertise met maximale inzet. Blij dat we nu kunnen starten met het realiseren van een duurzaam en flexibel ontwerp, met een prettig binnenklimaat voor de uiteindelijke gebruikers.”

Gezagwekkend, uitnodigend en functioneel

Het huidige gebouw aan de Egbert Gorterstraat is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. De nieuwe huisvesting wordt gerealiseerd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Stationsstraat, tegenover het centraal station van Almelo. Het wordt een gezagwekkend, maar tegelijkertijd uitnodigend en functioneel gerechtsgebouw met de welbekende Twentse gastvrijheid. Het doel is om medewerkers van de rechtbank én al haar ketenpartners, zoals advocaten, pers en het Openbaar Ministerie op een prettige en veilige manier hun werk te kunnen laten doen. Door de toepassing van smart building technologie, wordt verwarming, koeling en ventilatie slim geregeld. Dit zorgt onder andere voor een comfortabel binnenklimaat en energiebesparing. Er wordt gehouden aan de duurzaamheidseisen van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Daarnaast  worden de principes van circulair bouwen meegenomen. Zo wordt het gebouw bouwkundig en installatietechnisch grotendeels  demontabel. Dit maakt het vastgoed toekomstbestendig en flexibel.

Foto van
Foto van
Foto van

Volwaardige rechtbank met eerbied voor textielgeschiedenis

In deze volwaardige nieuwe rechtbank komen ruim 180 werkplekken, met een aantal werkplekken voor het Openbaar Ministerie. Rond het houten atrium komen zes zalen die meervoudig te gebruiken zijn en zes kleinere zittingsruimtes. Twee van deze zalen zijn extra groot, om ook aparte publieke tribunes te kunnen inhuizen. Om de binding van de locatie en de textielgeschiedenis van Almelo te benadrukken wordt één van de zes kleinere zittingszalen opgebouwd met de zorgvuldig bewaarde Firmanten stijlkamer uit het kantoor van de voormalige Ten Cate textielfabriek. Onder het gerechtsgebouw is ruimte voor het cellencomplex voor gehechten dat aangesloten is op de zittingszalen, op -2 is er ruimte voor 72 parkeerplaatsen.

Design, Build & Maintain

De rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd met een DBM (Design Build and Maintain) contract. Aan de basis ligt een principeontwerp dat is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de Rechtspraak. Het team committeert zich hiermee voor ontwerp, realisatie en onderhoud voor de komende vijftien jaar. Op deze manier kunnen we duurzaamheid werkend maken én houden.

Samenwerking en planning

Het komende jaar wordt dit ontwerp verder ontwikkeld door het projectteam van Dura Vermeer Bouw Hengelo, onder andere Dura Vermeer Techniek, Paul de Ruiter ArchitectsLucassen BouwconstructiesDraaijerALBA ConceptsMeelis en PartnersInterieurarchitect I29 en DWA. In het vierde kwartaal van 2024 is voornemens de bouw te starten. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting begin 2028 zijn deuren.

Afbeeldingen: Paul de Ruiter Architects

Foto van Peter Lucas

“Blij dat we nu kunnen starten met het realiseren van een duurzaam en flexibel ontwerp, met een prettig binnenklimaat voor de uiteindelijke gebruikers.”

Peter Lucas
Projectleider - DWA
Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Van wachten op klachten naar datagestuurd voorspellend onderhoud

Van wachten op klachten naar datagestuurd voorspellend onderhoud

Onderhoud van gebouwen ís niet moeilijk, we máken het moeilijk. De administratieve processen en het op goed geluk af en aan rijden zonder de juiste informatie en onderdelen, zorgen voor…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.