Fase 2 van Nature’s Pride gaat voor BREEAM Excellent

Om de verdere groei te faciliteren, breidt Nature’s Pride haar bestaande bedrijfspand uit. Vijf jaar na de nieuwbouw van het 37.000 m2 grote bedrijfspand in Maasdijk, is de succesvolle leverancier van exotische groenten en fruit daar alweer uit gegroeid. Hetzelfde bouwteam is weer aan zet om een tweede duurzame bedrijfshal van 21.000 m2 te realiseren. DWA maakte het installatieontwerp, adviseerde over duurzaamheid en ict en bewaakt de kwaliteit bij de uitvoering. De bouw gaat in september van start.

Bij Nature’s Pride worden exotische vruchten uit de hele wereld geselecteerd, gerijpt, gekoeld en gereed gemaakt voor verzending. Het bedrijf koos er een aantal jaar geleden voor om zich verder te specialiseren in het rijpen van fruit, onder andere avocado’s en mango’s. Dat besluit is goed uitgepakt. De omzet steeg sterk. Sinds kort past het daarbij een nieuwe technologie toe: door het aanbrengen van een plantaardige coating (Apeel), blijven met name avocado’s twee keer zo lang houdbaar. Dit helpt om voedselverspilling tegen te gaan.

Duurzaamheidswaardering met ambitie

Om in de toenemende vraag te kunnen voorzien, was uitbreiding nodig. Het bestaande bedrijfspand van Nature’s Pride was al een boegbeeld van duurzaamheid; het kreeg het BREEAM Excellent label en werd één van de vijf duurzaamste bedrijfspanden van West-Europa. Voor de uitbreiding legt Nature’s Pride de lat weer net zo hoog. Ook de nieuwe verwerkingsruimtes, koel- en rijpcellen zullen duurzaam worden verwarmd en gekoeld, waarbij de restwarmte van de koelinstallaties wordt ingezet voor de laagtemperatuurverwarming via klimaatplafonds. Zonnepanelen gaan een groot deel van de energievraag invullen. Hemelwater wordt opgevangen, verdeeld en slim hergebruikt. Het vegetatiedak zet CO2 om in zuurstof en haalt fijnstof uit de lucht.

Steeds een stap verder

Steeds een stap verder

De toegepaste technieken in fase 2 zijn in grote lijnen dezelfde als in fase 1. Projectleider Kees Zandijk: “Destijds waren ze baanbrekend, nu zijn ze al bijna mainstream. Het boeiende is vooral dat we nu de kans krijgen om met de lessons learned en de inzichten vanuit monitoring van de bestaande installaties, de duurzame cirkel rond te kunnen maken. Dat past ons goed: steeds een stap verder zetten, leren en optimaliseren vanuit inzicht en ervaring. Zodat we nog meer voordeel kunnen realiseren met bekende, maar nog altijd innovatieve technieken.”

Robotisering en automatisering

Omdat de arbeidsmarkt krap is, gaat het bedrijf de processen vergaand automatiseren en robotiseren om zo het tekort op te vangen. Dat vraagt veel van de ict-omgeving én van de elektriciteitsvoorziening. De inzet van DWA in de advies- en ontwerpfase richtte zich dan ook – naast de bouwfysica en installatietechniek – vooral ook op deze twee aspecten. “Onze ict-adviseurs hebben nagedacht over de toe te passen systemen en in kaart gebracht wat dat aan extra energievraag zou opleveren en hoe daarin voorzien kan worden. Er was onvoldoende elektrisch vermogen beschikbaar op het industrieterrein waar het bedrijf is gevestigd. Dus is er een extra kabel aangelegd. Die loopt naar een inkoopstation dat de middenspanning verdeelt naar twee traforuimtes; één voor het bestaande gebouw en één voor de nieuwbouw,” zegt Kees.

Vertrouwd samenwerkingsverband

Fase 2 van Natures’s Pride wordt weer een knap staaltje duurzaamheid en technologisch vernuft, bedacht en gerealiseerd binnen een vertrouwd samenwerkingsverband. Het bouwteam dat in de eerste fase een topprestatie leverde, is in vrijwel dezelfde samenstelling ook nu weer aan zet. Vandaag tekenden de aannemers het contract voor de uitvoeringsfase, die start in september. Over een jaar zal het indrukwekkende eerste pand van Nature’s Pride er een ‘broertje’ bij hebben. Ook bij die mijlpaal houdt de betrokkenheid van DWA niet op. Kees: “We blijven de installaties monitoren op prestaties, zodat we snel kunnen ingrijpen bij afwijkingen of storingen en beloofde prestaties blijvend waar kunnen maken.” Nature’s Pride verwacht in het vierde kwartaal van 2021 in de nieuwbouw operationeel te zijn.

 

Afbeeldingen: Paul de Ruiter Architects

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatietechniek, bouwfysica en het verduurzamen van de gebouwde omgeving. 

Neem contact op met Kees Zandijk voor meer informatie
Contact Kees
Contact Kees
Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.