Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien wel. Welke twee vragen kun je jezelf stellen voordat je verder gaat met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed?

Alles, of alleen dat wat je nodig hebt?

Gebouwen zijn er niet om alleen maar aan een energiebesparingsnorm te voldoen. Een gebouw is ook geen middel om de energietransitie te realiseren. Gemeentelijke gebouwen zijn er juist voor verbinding in de maatschappij zoals bibliotheek, buurthuis, sport en gemeentelijke voorzieningen. Gemeentelijk vastgoed is nodig voor die maatschappelijke functies. Begin daarom met de vraag: hoeveel vierkante meters heb je waar nodig? Alleen dát vastgoed behouden en verduurzamen is goedkoper en logischer dan een plan om ál het vastgoed te verduurzamen. Dat laatste vraagt heel veel van je eigen organisatie, vraagt veel uitvoeringscapaciteit van de markt en kost geld dat je waarschijnlijk beter voor andere belangrijke thema’s kunt inzetten.

Klopt de functie en plek nog?

Ook in jullie gemeente heb je op de ene plek meer, op de andere minder, of soms vastgoed met een andere functionaliteit nodig. Leg die veranderingen vast in een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Want demografische veranderingen zoals vergrijzing, vragen soms om andere vastgoedfuncties. Of vragen om die  functie, maar dan net op een nadere plek. Ook kan de vraag naar vierkante meters afnemen door digitalisering. Bijvoorbeeld door thuiswerken is de gemiddelde bezettingsgraad tussen 2019 en 2023 afgenomen van 50% naar 30%. Het is zonde om een gebouw te verduurzamen dat je nauwelijks gebruikt.

Gebouwen zoals je gemeentehuis ga je dus anders gebruiken, op andere momenten en met en andere bezettingsgraad. Slimme keuzes over ‘ functies’, ‘rol’ en ‘plek’ in je IHP helpen je om verstandig te investeren en tegelijk de eigen organisatie effectief in te zetten. En als je gemeentehuis overbodig is geworden door digitalisering, chatGPT en thuiswerken, dan verkoop je toch gewoon het gemeentehuis? Want verkoop van vastgoed levert geld op dat je weer kunt gebruiken voor de verduurzaming van andere panden.

Verder praten over dit onderwerp?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.

Neem contact op met Rik Altena voor meer informatie
Contact Rik
Contact Rik
Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de…

Van wachten op klachten naar datagestuurd voorspellend onderhoud

Van wachten op klachten naar datagestuurd voorspellend onderhoud

Onderhoud van gebouwen ís niet moeilijk, we máken het moeilijk. De administratieve processen en het op goed geluk af en aan rijden zonder de juiste informatie en onderdelen, zorgen voor…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.