Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een probleem? Bij DWA zien we het meer als een prikkel tot innovatie. Met warmteconcepten die slim inspelen op de beschikbaarheid van elektriciteit, maken we van ‘nee’ een ‘ja’ en houden we de duurzame vaart erin.

Nederland gaat van het gas af. Dat betekent dat we in plaats van twee snelwegen – het gas- en het elektriciteitsnet – nu meer en meer over één snelweg willen. En die heeft spitsuren. Op tijden dat we allemaal ‘de weg op’ willen, is die meestal niet breed genoeg. Want extra banen zijn er alleen bij zon en wind, en dan vaak niet op de momenten dat het juist druk is op de weg. Zo ontstaan er files: netcongestie.

Er kan nog steeds veel

Wie het nieuws volgt, zou denken dat Nederland op slot zit. ‘We elektrificeren sneller dan het net aankan’. ‘Netcongestie zet rem op nieuwe aansluitingen’. Veel projecten staan on hold in afwachting van netverzwaring. Dat is waar. Maar toch kan er nog steeds veel. Aardgasvrije wijken of gebouwen leggen dan wel een groter beslag op het elektriciteitsnet, met slimme oplossingen of een stapsgewijze aanpak, krijgen we ze toch van de grond voor onze opdrachtgevers.

Pieken afvlakken

Zoals in Veenendaal Groenpoort. Deze duurzame nieuwbouwwijk krijgt een warmtenet, gevoed door een energiecentrale met warmtepompen en een grote warmtebuffer. De warmtepompen maken alleen warmte wanneer er duurzame elektriciteit en ruimte op het net is, en dat kunnen we goed voorspellen. Is die er niet, dan schakelen ze uit en haalt het systeem warmte uit de buffer. Omdat de wijkcentrale op deze manier bijdraagt aan het afvlakken van de pieken op het net, kon dit project toch doorgaan. Dat vraagt om een investering, vanwege de warmtebuffer, maar die weegt op tegen de prijs van vertraging of afstel.

Tijdelijke tussenstap

Voor het gemeentehuis van Harderwijk vonden we een andere oplossing. In plaats van twee warmtepompen, die het gebouw volledig all electric zouden maken, komt daar nu een hybride tussenoplossing. In eerste instantie gaat één warmtepomp het gasverbruik er flink reduceren.  Op het moment dat er voldoende netcapaciteit is voor een zwaardere aansluiting, komt de tweede warmtepomp erbij en gaat de gaskraan uit. In het ontwerp is al rekening gehouden met die uitbreiding. Met deze tijdelijke tussenstap, haalden we het project van het slot. Natuurlijk, ons doel is 100% aardgasvrij. Maar onze visie is ook: beter 500 gebouwen voor 80% gasloos, dan 100 voor 100%. Ofwel: we moeten duurzaamheid delen, totdat het stroomnet méér toelaat.

Businesscase en juridische onderbouwing

Netaansluiting is een nieuwe randvoorwaarde bij verduurzaming. Leuk of niet, voorlopig is dat de realiteit. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden bij het maken van plannen. Met onze slimme warmteconcepten zorgen we dat u door kunt en niet op het laatste moment wordt teruggefloten. We kijken daarbij niet alleen naar het technische concept en slimme sturingen op vraagprofielen en aanbodvoorspellingen. We zorgen ook voor een gedegen businesscase en de juridische onderbouwing die als breekijzer dient in de gesprekken met de netbeheerder.

Verder praten over dit onderwerp?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van verduurzaming in de gebouwde omgeving.

Neem contact op met Lambert den Dekker voor meer informatie
Contact Lambert
Contact Lambert
Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de…

Van wachten op klachten naar datagestuurd voorspellend onderhoud

Van wachten op klachten naar datagestuurd voorspellend onderhoud

Onderhoud van gebouwen ís niet moeilijk, we máken het moeilijk. De administratieve processen en het op goed geluk af en aan rijden zonder de juiste informatie en onderdelen, zorgen voor…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.