Nieuw kantoor Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) binnen gestelde deadline opgeleverd

AMSTERDAM – Bouwcombinatie EMA, een samenwerking van Dura Vermeer en Heijmans, heeft de nieuwbouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam conform de harde opleveringsdatum gerealiseerd en opgeleverd. Vandaag, vrijdag 15 november, heeft het Rijksvastgoedbedrijf het nieuwe kantoor officieel aanvaard van  Bouwcombinatie EMA, die verantwoordelijk is voor ontwerp, realisatie en onderhoud (Design, Build, Maintain) van het nieuwe EMA-onderkomen.

Foto van
Foto van

Dura Vermeer, Heijmans en betrokken partners als MVSA Architects, OKRA Landschapsarchitecten, Fokkema & Partners Architecten, DGMR, DWA, SDR Elektrotechniek, Van Dorp, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs zijn trots op deze ‘megaprestatie’, die in Nederland op deze wijze nog niet eerder is vertoond.

DWA stond aan de basis van het duurzame installatieontwerp. Door onze BREEAM-expertise zorgden wij dat de duurzaamheidsambities zijn omgezet naar haalbare maatregelen, dat leidt tot een BREEAM-Excellent Certificaat. De strakke deadline is behaald door de nauwe samenwerking met uitvoerende partijen en het modulair opbouwen van de installatietechniek. Door het slim combineren van bewezen, duurzame en innovatieve technieken, dragen wij bij aan een gebouw dat dient als voorbeeld voor de utilitaire nieuwbouw in Nederland. Het hoogste comfortniveau, bijna energieneutraal, aardgasvrij en toekomstbestendig.

De komst van EMA vanuit Londen naar Amsterdam is een gevolg van de op handen zijnde Brexit van Groot-Brittannië. EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Bij het naar Amsterdam halen van EMA heeft de rijksoverheid een belangrijke belofte gedaan aan Europa: op 15 november 2019 staat er een nieuw kantoor met 1300 werkplekken. Deze toezegging was een belangrijk onderdeel van de deal, die Bouwcombinatie EMA nu heeft waar gemaakt.

In mei 2018, twee maanden na de officiële contractondertekening (maart 2018) werd de eerste paal geslagen voor het circa 39.000 m2 grote gebouw, waarvan 7 grote vergaderzalen. In een bouwtijd van achttien maanden waar normaliter het dubbele aantal voor staat, heeft Bouwcombinatie EMA een 81 meter hoog gebouw met 19 verdiepingen gerealiseerd.

Snelle bouwtijd

Bouwcombinatie EMA heeft alles op alles gezet om een snelle bouwtijd te waarborgen. Om bijvoorbeeld eerder te kunnen starten met de realisatie van de nieuwbouw, is het voorlopig ontwerp in logische bouwdelen opgeknipt (kern, gevel en afwerking/inrichting). Door het opknippen in bouwdelen liepen ontwerpfases van verschillende onderdelen door elkaar. Zo konden de heipalen al de grond in, terwijl op andere onderdelen het definitieve ontwerp nog uitgewerkt werd. Ook is een aantal tijdbesparende keuzes gemaakt, op basis van bewezen bouwkundige technieken. Zo is een glijbekisting toegepast voor het realiseren van de betonkern. Voor de afbouw, installatietechnisch en bouwkundig, is er gekozen om zoveel mogelijk te prefabriceren. Te denken valt aan leidingwerk, verhoogde vloeren en wandpanelen.

Vooral de toepassing van glijbekisting voor de bouw van de betonkern was een ideale oplossing om met veel snelheid te bouwen en was één van de hoogtepunten in de bouw. Met behulp van deze glijbekisting werd in ruim vijf weken tijd  – van medio augustus tot en met medio september 2018 – de betonkern van het kantoor gebouwd en was het hoogste punt van 81 meter bereikt. Direct daarna is begonnen met de staalconstructie waarna met de plaatsing van de gevelpanelen voorjaar 2019 kon worden begonnen. Daar waar technisch noodzakelijk had Bouwcombinatie EMA ontheffing om buiten reguliere werktijden door te werken. Vanaf het moment dat een verdieping dicht was, werd begonnen met de afbouw.

Een andere belangrijke succesfactor voor de snelle bouwtijd was het creëren van het teamgevoel en de scherpe focus van betrokkenen (van Bouwcombinatie EMA en partners tot leveranciers en onderaannemers) op dat ene doel: het halen van de deadline van 15 november. Ook de goede samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft bijgedragen aan de vlotte bouw, zoals het direct verwerken van feedback van de opdrachtgever in de bouw in plaats van in het ontwerp. Voor het afstemmen van de wensen van de opdrachtgever en de kans op wijzigingen in de bouw zo klein mogelijk gehouden zijn voortdurend overlegsessies tussen opdrachtgever en Bouwcombinatie EMA gehouden. Beide partijen hebben vanaf dag één nauw samengewerkt. De wederzijdse openheid en de afspraak dat partijen elkaar niet zouden verrassen, heeft veel vertrouwen gegeven in de samenwerking.

Duurzaam

Duurzaam

Het nieuwe EMA-gebouw, naar ontwerp van architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met MVSA Architects, heeft een relatief strakke en zakelijke vormgeving. Als tegenhanger ontwierp OKRA Landschapsarchitecten een weelderig landschappelijk lint met organische vormen vanaf straatniveau tot bovenin het gebouw. Dit lint is een golvende vorm die bij het entreeplein begint, verder gaat via de daktuin, de koffielounge en zijn weg vervolgd via een 60 meter hoge groenwand in het atrium tot de top van het gebouw. In de indoor groenwand zijn ruim 52.000 plantjes verwerkt die geplaatst zijn in een honderdtal stalen frames. Het EMA-kantoor krijgt een BREEAM-Excellent Certificaat. Voor de verdere invulling van de hoge duurzaamheidsambities van het Rijksvastgoedbedrijf, EMA en de gemeente Amsterdam wordt gebruik gemaakt van de toepassing van duurzame materialen, stadswarmte, lichtsensoren die aan- en uitgaan bij beweging, individuele warmte- en kouderegeling voor optimaal energiegebruik, een regenton van 200 kuub en nest- en vleermuiskasten.

 

Fotografie: Corné Bastiaansen en Rob Acket, Rijksvastgoedbedrijf.

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.