Optimaliseren van het hoofd cv-distributienet RAI Amsterdam

Pal aan de ring van Amsterdam, op nog geen kwartier van het centrum ligt RAI Amsterdam. Al 125 jaar een internationale beurs- en congresorganisatie waar dagelijks evenementen plaatsvinden. Onzichtbaar voor bezoekers, maar essentieel voor een prettig beursbezoek is een optimaal binnenklimaat. Ruim 112.000 m2 aan evenementenhallen op tijd verwarmen, koelen en stabiel houden is een enorme uitdaging. Vanuit de duurzaamheidsambities van RAI Amsterdam en kostenbesparing, is DWA verantwoordelijk voor het optimaliseren van het hoofd cv-distributienet en de verdelers. Hierdoor kan RAI Amsterdam rekenen op een toekomstbestendig en stabiel verwarmings- en koelingssysteem met inzicht in de energieprestaties.

De ontwikkeling in de techniek ging de afgelopen decennia met een enorme snelheid. Tel daar nieuwe wet- en regelgeving en daarmee strengere systeemeisen bij op, en je hebt al snel een verouderd systeem. Voor de RAI gold dat de inzet van stadsverwarming en noodketels door de huidige hydraulische opzet niet goed met elkaar samen werkten. Het noodketelsysteem was -bij te weinig beschikbaar stadsverwarmingsvermogen- beperkt inzetbaar. Uiteraard werd dit opgelost, maar dit is voor de technische dienst een arbeidsintensieve taak. Ook de huidige transportpompen, expansievoorziening en regelafsluiters in het cv-distributienet waren aan vervanging toe. Daarnaast is er aandacht voor de waterkwaliteit van het cv-systeem. Met de nieuwe filters en expansiesysteem kan ook de waterkwaliteit gewaarborgd worden. Waterkwaliteit in cv- en gekoeldwatersystemen wordt van steeds groter belang voor de huidige generatie energiezuinige pompen en regelkleppen.

Foto van
Overzicht en stabiliteit

Overzicht en stabiliteit

Arjan Bakker, installatieadviseur en projectleider bij DWA: “Wat je vaker bij ouder vastgoed ziet, is dat er door de jaren heen steeds stukjes techniek zijn vervangen of bijgekomen. De nieuwe delen voldoen aan de nieuwe eisen, maar het systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Wat je dan mist is overzicht en inzicht, zodat je zeker weet dat systemen nog goed samenwerken en maximaal presteren. Als installatieadviseur heb ik in nauwe samenwerking met Christian Sueters, Technical property manager bij RAI Amsterdam dat overzicht gegeven en vanuit daar ben ik gaan optimaliseren. In plaats van ad hoc storingen oplossen, ga je dan naar een stabieler systeem en heb je meer garantie dat de installaties doen wat ze moeten doen: op tijd de evenementenhallen op temperatuur brengen en houden. Daarnaast houden we nu al rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld verwarmen met lagere watertemperaturen (van 90°C naar 50°C).”

Sterke dynamiek in verwarmingsvermogen

Het oorspronkelijke hydraulisch ontwerp, de pompen en de regeling stammen uit de tijd dat RAI met eigen ketels verwarmde. Een aantal jaren geleden is RAI echter overgestapt op stadsverwarming van NUON. Dat heeft consequenties. De aanvoertemperatuur bijvoorbeeld is nu afhankelijk van de buitentemperatuur. Ook moet de retourtemperatuur aan minimale eisen voldoen, waar de huidige afgiftesystemen nog geen rekening mee kunnen houden. Christian Sueters, Technical property manager bij RAI Amsterdam: “Voor ons is het essentieel dat wij klanten een optimale beursbeleving kunnen garanderen. Vlak voor een evenement hebben we daarom een piekvermogen aan warmte nodig en tijdens de beurs voldoende koeling om de temperatuur aangenaam te houden. De nieuwe transportpompen en regeling van de hoofdverdelers garanderen ons continuïteit en betere prestaties van de installaties. Beheer en bediening wordt zo een stuk eenvoudiger en overzichtelijker.”

Langdurige samenwerking

Het geoptimaliseerde hoofdnet zal voor de komende winter operationeel zijn. Eerder heeft RAI Amsterdam DWA gevraagd het verwarmingssysteem van Hal 12 te analyseren en vervolgens een plan te maken voor de vervanging van de pompen en regelafsluiters. Ook is DWA als technisch partner van de RAI betrokken bij de optimalisatie van de gekoeldwater installatie.

 

Afbeelding: RAI Amsterdam

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.