sluiten

Schools by Circlewood bouwt aan biobased scholen in Amsterdam

11 mei 2023

Duurzame, flexibele en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen

Duurzame, flexibele en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen. Niet alleen met een onderwijsfunctie, maar ook voor sport en kinderopvang. Dat wil Gemeente Amsterdam realiseren door middel van het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen (IPS). Zo kan met dezelfde middelen meer kwaliteit gerealiseerd worden en wordt samenwerking tussen aanbestedende partijen en schoolbesturen mogelijk. Schools by Circlewood, onderdeel van Circlewood, is één van de drie geselecteerde consortia die negen tot dertig scholen (integrale kindcentra) gaat bouwen. Op 11 mei presenteerden de drie consortia de resultaten van de onderzoeks- en ontwikkelfase van het IPS-traject aan Gemeente Amsterdam, de schoolbesturen en andere geïnteresseerden. Nu kan Circlewood echt aan de slag met de circulaire scholenbouw.

Schools by Circlewood zet zich in voor een duurzame en natuurinclusieve leeromgeving waar het gebruik van hout en biobased materialen voorop staat. Circlewood ziet kinderen namelijk als de duurzaamheidsambassadeurs van de toekomst. De wereld van de toekomst wordt gevormd door de kinderen van nu. Op school krijgen zij de benodigde handvatten om de wereld in te gaan. Een gezonde leeromgeving die de aarde versterkt en verrijkt, helpt hen.

Toekomstbestendige scholen

Door het integraal ontwikkelde bouwconcept, de HoutKern Bouwmethode, is het desbetreffende gebouw in hoge mate multifunctioneel en toekomstbestendig. Het proces dat voorafgaat aan het ontwikkelen van een Circlewood-school geeft een grote ontwerpvrijheid en laat ruimte voor inbreng van de opdrachtgever en gebruiker, zodat er elke keer de juiste uitstraling en oplossing kan worden gevonden.

HoutKern Bouwmethode

De innovatieve HoutKern Bouwmethode is ontwikkeld door de partijen die nu Circlewood vormen en is voor het eerst toegepast in The Natural Pavilion op de Floriade Expo 2022. De basis van de HKB-methode is een stapelbare houten module die door middel van een slimme knoop aan elkaar te koppelen is. De innovatie zit hem dan ook in de losmaakbaarheid en flexibiliteit. De HKB-methode zorgt zo voor een enorme besparing op de CO2- en stikstofuitstoot maar biedt nog een aantal andere belangrijke voordelen en kwaliteiten. Zo is de HKB-methode geschikt voor de nieuwste ontwerp- en bouwtechnieken en maakt het de hoogste duurzaamheidsprestaties mogelijk.

Betaalbare duurzame onderwijshuisvesting

Deze innovatie is een antwoord op de uitdagingen in de bouw van vandaag de dag (personeelstekort, schaarste aan bouwmaterialen, stijgende kosten, reductie van CO2, stikstof). We zien dat de gemeentelijke bouwambities en -opgaven steeds groter en complexer worden door verstedelijking, vergrijzing en klimaatadaptatie. Zonder innovatie als de HKB-methode wordt duurzame onderwijshuisvesting onbetaalbaar.

Kansen voor architecten

Als Creative Director van Circlewood zal OMA helpen bij de selectie van jonge architecten en landschapsontwerpers, en in samenwerking met hen worden de scholen van het IPS-traject gebouwd. In samenwerking met Studio A Kwadraat is een pilotschool in Amsterdam ontwikkeld. Als geïntegreerd
kindercentrum kenmerkt het compacte gebouw zich door een ruime centrale hal voor diverse kinderactiviteiten en verschillende soorten gevelopeningen die kaders bieden voor de beleving van de omgeving door de kinderen. Het programma, de indeling en de uitstraling van het gebouw kunnen worden
verfijnd en aangepast aan de huidige en toekomstige behoeften van het schoolbestuur. Karin Kuipers (projectleider Circlewood): “Iedere school krijgt zijn eigen architect die écht aansluit bij het schoolbestuur en de context van de school. Elk schoolgebouw zal uniek zijn met zijn eigen uitstraling.”

Ontwerpvrijheid

Jimmy van der Aa (architect bij Studio A Kwadraat en de eerste gast-architect): “Eigenlijk is de methode een soort bouwpakket waarin veel technische eisen en randvoorwaarden aan de voorzijde al zijn opgelost. Hierdoor kunnen we als architect snel een heldere structuur van het gebouw opzetten en kunnen we ons volledig richten op de uiteindelijke gebruiker en opdrachtgever. Door de flexibele invulbaarheid van het casco kunnen we hen van begin tot einde in het proces aan de hand nemen en de indeling, functionaliteit, uitstraling optimaal afstemmen op hun specifieke wensen. Hierdoor ontstaat er een gebouw die helemaal aansluit bij het gewenste onderwijsconcept en hun ideale IKC wordt.” De HKB-methode biedt veel flexibiliteit en ontwerpvrijheid, dit biedt meer ruimte in het vertalen van de visie van de klant naar een daadwerkelijk gebouw.

Consortium Circlewood

Het consortium Circlewood bestaat uit Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning en bbn adviseurs), Noordereng Groep, Heko Spanten, Lomans, DWA, Ferross Staalbouw en Hedgehog Company. OMA, onder leiding van David Gianotten en Michael den Otter, is de creative director van Schools by Circlewood. Jimmy van der Aa (Studio A Kwadraat) is de eerste gast-architect van Schools by Circlewood, het merk van Circlewood wat zich op de
ontwikkeling en bouw van scholen richt. In 2022 ontving Circlewood voor de HoutKern Bouwmethode de Cobouw Innovatie award. In 2023 is Circlewood genomineerd voor de ingenieursprijs, De Vernufteling.

Circlewood is blij met het vertrouwen van Gemeente Amsterdam en de Amsterdamse scholen en kan niet wachten om ook aan de slag te gaan voor andere duurzame scholen en kindcentra in het land. Het contract van Gemeente Amsterdam wordt momenteel uitgebreid naar de gehele Metropool Regio Amsterdam (MRA).

Download de brochure voor meer informatie over Schools by Circlewood.

Ontwerpen door en beeld van: © Studio A Kwadraat

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl