sluiten

Papieren contracten? Smart contracts zúl je bedoelen!

3 augustus | Wilfred van der Plas

De wondere wereld van smart contracting

In de financiële sector maken ze veelvuldig gebruik van smart contracts, vaak als onderdeel van een smart building en gebouwautomatisering. In de bouwsector zijn de ogen inmiddels óók geopend. Je automatiseert als het ware alle processtappen. Deze slimme contracten ontzorgen tot wel 100% in de proceskosten. Een ander groot voordeel is dat er geen onafhankelijke, derde partij nodig is. Klinkt het als toekomstmuziek? Wij passen ‘slimme contracten’ al toe in verschillende projecten (daarover vertel ik in een andere blog meer). Ik vind: bij slimme en gezonde gebouwen horen ook slimme contracten.

Smart contracting: wat, waarom en hoe dan?

Een smart contract is een geschreven overeenkomst in codetaal. Het is dus allesbehalve een papieren contract waar je je handtekening onder zet. Het is een volledig digitaal contract, bestaande uit computercode. Hierin staat alle informatie van het contract opgenomen: de organisaties tussen wie het geldig is, wanneer het contract uitgevoerd dient te worden, wanneer de afspraken zijn vastgelegd, enzovoort. Smart contracts zijn slimme contracten die een innovatief alternatief bieden voor de alledaagse reguliere contracten die gebruikt worden om zaken te regelen.

Beheer en onderhoud gebouwen

Ook in de gebouwde omgeving bieden deze digitale overeenkomsten nieuwe kansen. Bijvoorbeeld ‘Beheer en onderhoud aan het gebouw’. Dat betekent dat op basis van informatie uit gebouwbeheersysteem, sensoren en andere databronnen opdrachten voor onderhoud, keuringen en inspecties volledig geautomatiseerd verstuurd kunnen worden naar aangesloten servicepartijen. Opdrachtverstrekkingen, communicatie, monitoring en betalingen kunnen plaatsvinden op basis van regels en voorwaarden, vastgelegd in het smart contract. Hierdoor kun je realtime in control blijven als het gaat om de technische performance van een gebouw. Bijvoorbeeld door de beheerskosten te verlagen én de huurderstevredenheid te verhogen. Processen waar normaliter veel tijd in gaat zitten, zoals werkbonnen aanmaken, heen en weer mailen over de status worden geautomatiseerd. De regels en voorwaarden, die bij een traditioneel contract in een document staan opgeschreven en in een (digitale) map zijn opgeborgen, staan nu geprogrammeerd in het smart contract. Je kunt dus wel zeggen dat er sprake is van een betrouwbare en directe uitvoering.

Geen tussenpartij

Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is en gaat automatisch van kracht zodra aan de afgesproken voorwaarden is voldaan. Het bijzondere van smart contracts is dat de regels en voorwaarden die een dergelijk contract wettigen, zijn geprogrammeerd in het contract zelf. De coderingen van smart contracts zorgen ervoor dat deze slimme contracten zichzelf kunnen handhaven. Deze afspraken zijn door de verschillende partijen in te zien, maar kunnen ze niet zomaar aanpassen.

Blockchain: eerlijkheid duurt het langst

Contracten werken met behulp van blockchain, een systeem dat men gebruikt om gegevens vast te leggen. Van alles wat er op de blockchain gebeurt, is een backup. Nee, dus geen gevaar dat dat gegevens kwijt raken. Een blockchain is volledig gedecentraliseerd. Alles wat er op de ‘chain’ gebeurt, wordt geverifieerd door meerdere computers (nodes) binnen het netwerk. Dit proces zorgt ervoor dat manipulatie of fraude vrijwel onmogelijk is.

Nog twijfels over smart contracts? Je moet er vertrouwd mee raken. Ik ga graag met je op ontdekkingstocht om jou veel tijd en ergernis te besparen.

contact

Wilt u meer weten over smart contracts? Neem dan contact op met:
Wilfred van der Plas
e-mail: wilfred.vander.plas@dwa.nl
telefoon: 06 – 52 39 01 31

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl