FIRST Rotterdam
FIRST Rotterdam is met de 128 meter hoge toren een nieuw highlight dat de entree naar de binnenstad markeert. In het ontwerp speelden duurzaamheid en toekomstgerichte flexibiliteit een belangrijke rol. Het gebouw beschikt over het predicaat BREEAM Excellent, een randvoorwaarde voor hoofdhuurders Robeco en NautaDutilh.
BREEAM Excellent was randvoorwaarde
Dit is onder meer bereikt door: warmte- en koudeopslag, zonnepanelen, verlichtingssturing, gebalanceerde ventilatie met warmte- en vochtterugwinning en een CO₂-regeling, waterbesparend sanitair, oplaadpunten voor elektrische auto’s en monitoring op duurzame prestaties. Flexibiliteit is gegarandeerd door modulaire opbouw van de installaties, waardoor veranderingen en uitbreidingen zonder bouwkundige ingrepen zijn te realiseren. DWA zat in de ontwerpfase met opdrachtgevers en huurders aan tafel om eisen en wensen door te kunnen vertalen in de techniek.
“Natuurlijk is het ontwerpen van duurzame technieken ons uitgangspunt, dit is een minimale randvoorwaarde in elk project. Nog veel belangrijker is dat we verder gaan dan alleen de techniek en daarbij over de gebruikelijke grenzen heen kijken, denkend vanuit het belang van de opdrachtgever.”
DWA als co-creator
Managing partner Arie Huisman: “Natuurlijk is het ontwerpen van duurzame technieken ons uitgangspunt, dit is een minimale randvoorwaarde in elk project. Nog veel belangrijker is dat we verder gaan dan alleen de techniek en daarbij over de gebruikelijke grenzen heen kijken, denkend vanuit het belang van de opdrachtgever. Dat we ook op een ander abstractieniveau naar de opgave kijken. We denken mee over vragen als: wat wil je met de techniek bereiken, hoe creëer je er meerwaarde mee voor de gebruiker? Hoe garandeer je als belegger dat je gebouw ook over tien jaar nog aan de huisvestingswensen van de huurders voldoet? Als je op dat niveau meedenkt met opdrachtgevers en gebruikers, ben je meer dan een adviseur. Je bent een partner, een co-creator. Dat is hoe ik onze rol zie, en dat was ook onze rol in het project FIRST Rotterdam.”
Gebouw van de toekomst
Het gebouw van de toekomst is een eigen systeem dat via netwerken gekoppeld is aan andere gebouwen en aan de buitenwereld. Het werkt samen met de gebruikers en beheerders van het gebouw om te komen tot een optimaal werkklimaat voor mensen en technologie. Dat gebeurt zodanig dat je je nauwelijks bewust bent van wat het gebouw allemaal voor je doet.
Intelligente gebouwen leren hoe je gebruik maakt van de ruimte en wat jouw wensen hierbij zijn. Ze ondersteunen daarbij actief bij het plannen van activiteiten en het beschikbaar maken van werkplekken. Het gebouw voorziet waar jij werkt en jij bepaalt zelf hoe je werkt. Het gebouw is zo je persoonlijke assistent geworden. Daarmee kan het gebouw ook effectiever de ruimte indelen en gebouwbeheersystemen inzetten. Gebouwen worden niet meer gebouwd rondom functies, maar rondom activiteiten.
Verder praten over dit project?
DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van het ontwerpen van duurzame technieken.
Projecten
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.
Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023
Groene Hart Ziekenhuis
Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.
Wij maken duurzaamheid werkend
Portefeuilles
Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.