sluiten

Koppeling tussen twee rijksgebouwen zorgt voor energie-uitwisseling

Gemeente en Rijk verduurzamen gebouwen

Van veel gebouwen van de overheid kan het energieverbruik omlaag. Dit gebeurt doordat ze warmte en koude gaan delen. Het Rijk, de Gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en diverse partners werken samen binnen EnergieRijk Den Haag om hun gebouwen in het centrum van de stad te verduurzamen. De eerste concrete stap is gezet met de koppeling tussen twee rijksgebouwen op de Bezuidenhoutseweg B20 en B30 voor het delen van warmte- en koudeopslag (wko) in de bodem. Wethouder Liesbeth van Tongeren van de gemeente Den Haag heeft symbolisch een gat in de muur geboord om te zorgen dat een wisselwerking ontstaat tussen de twee gebouwen waar de koude van de één geruild wordt tegen de warmte van de ander.

Wethouder Liesbeth van Tongeren: “Een prachtig duurzaam systeem waar koude en warmte uitgeruild wordt tussen gebouwen. Zo besparen we energie, gebruiken we meer schone energie en stoten we minder CO2 uit. De gebouwen op de Bezuidenhoutseweg B20 en B30 worden dus energiezuiniger door energie te delen en gebruiken schone energiebronnen. We laten eenvoudig gezegd leidingen aanleggen, inclusief regeltechniek en kleppen. Koude gaat heen, warmte weer terug.” Rik Altena, adviseur bij DWA: “De uitdaging zit vooral in goede afspraken maken tussen de gebouweigenaren én zorgen dat er een win-winsituatie ontstaat.”

Wethouder Liesbeth van Tongeren en adviseur Rik Altena (DWA) van EnergieRijk Den Haag op het dak van B20 bij start van de koppeling tussen beide gebouwen. Beeld: Gemeente Den Haag / Henriette Guest.

Green Citydeal

In het programma EnergieRijk Den Haag verduurzamen het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en de provincie hun vastgoed door beter gebruik maken van de bestaande energiebronnen. In 2018 is de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag door staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, wethouder Van Tongeren van de gemeente Den Haag en andere bestuurders ondertekend.

Goede voorbeeld

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld als het om verduurzamen gaat. Bij nieuwe gebouwen zoals Amare staat duurzaamheid centraal. Amare is een duurzaam gebouwd kunstencomplex, waarbij al sinds het bouwproces rekening is gehouden met verschillende maatregelen. Bestaande gemeentelijke panden worden stap voor stap aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om betere isolatie, ledverlichting, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van gasfornuizen voor inductiekookplaten. Ook cv-installaties worden waar mogelijk beter ingeregeld, zodat het energiegebruik omlaag kan. Allemaal maatregelen, die stap voor stap bijdragen aan zuinigere panden, minder CO2-uitstoot en straks gemeentelijke gebouwen over kunnen stappen op schone energiebronnen, zoals warmtepompen met wko of laagtemperatuur stadswarmte.

Duurzame gebouwen

De komende jaren gaat de gemeente in totaal 320 eigen panden verduurzamen. Dat zijn naast het stadhuis en de stadsdeelkantoren ook buurt- en wijkcentra, sporthallen, zwembaden, theaters, kinderdagverblijven en ateliers. Vorig jaar is de gemeente gestart met de verduurzaming van 36 panden. Zo zijn er 800 zonnepanelen geplaatst op het dak van het hoofdkantoor van de Haeghe Groep. Ook is het monumentale gebouw van het internationale instituut Clingendael in het gelijknamige park vorig jaar verduurzaamd.

Over EnergieRijk Den Haag

Het programma EnergieRijk Den Haag (ERDH) heeft als doel voor 2040 ruim 30 overheidsgebouwen van schone energie te voorzien. Om dat te bereiken gaat het programma uit van een gebiedsgerichte aanpak, waarbij herhaalbaarheid en schaalbaarheid van de aanpak centraal staan. Het Rijksvastgoedbedrijf en het consortium Motion2040+, bestaande uit Adviesbureau DWA, Rebel, TwynstraGudde en Witteveen+Bos tekenden de opdracht voor de vormgeving en uitvoering van het ERDH-programma in de komende jaren. Voor meer informatie zie ook energierijkdenhaag.nl.

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl