Webinarreeks warmtenetten: techniek, financiering en organisatie

Warmtenetten: een middel voor veel gemeenten om een wijk of gebied te voorzien van duurzame warmte en koeling. In mei en juni organiseerden wij twee webinars rondom warmtenetten. Deel 1 geeft een praktische inleiding en in deel 2 staat de organisatie en financiering van warmtenetten centraal. In twee keer een uur nemen wij u zo mee in de wereld van de warmtenetten.

Bent u nog geen specialist op het gebied van de warmtetransitie maar krijgt u hier wel vragen over of moet u zelfs besluiten gaan voorbereiden de komende jaren? Bijvoorbeeld omdat u beleidsadviseur, volksvertegenwoordiger of bestuurder bent van een gemeente, provincie of waterschap. Of omdat u betrokken bent bij uw lokale duurzame energiecoöperatie? Een warmtenet is één van de mogelijke duurzame, toekomstige energie-infrastructuren in de gebouwde omgeving, naast duurzame gassen en elektriciteit.

Webinar deel 1:  ‘Warmtenetten: een praktische inleiding’ gemist?

In dit webinar stonden we stil bij de basis en gaven we onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe werkt een warmtenet nu eigenlijk: van bron, opslag, infrastructuur tot aan de aansluiting in de woning. Wij leggen de techniek van elk onderdeel duidelijk uit.
  • Wat zijn de voor- en nadelen van warmtenetten?
  • In welke situaties zijn warmtenetten (technisch) interessant?
  • Welke innovaties zijn goed om in de gaten te houden?

Webinar deel 2: ‘Hoe betaal en organiseer je dit?’

In dit tweede deel gingen wij in op de organisatorische kant van een warmtenet en de voor- en nadelen, knelpunten en kritische succesfactoren die daarbij horen, waaronder juridische en financiële aspecten.

U krijgt onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Welke afwegingen moet u maken bij het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een warmtenet?
  • De voor- en nadelen van de verschillende organisatievormen.
  • Hulp bij het bepalen van uw rol als gemeente in de ontwikkeling van een warmtenet.
  • Hoe past de Wet collectieve warmtevoorzieningen in dit geheel?
  • Andere juridische aandachtspunten.

Volgend webinar: welke onderwerp is voor u relevant?

Wij gaan aan de slag met vervolg webinars. Hebt u een voorkeur voor een onderwerp, denk bijvoorbeeld aan Governance, participatie of een bepaalde techniek nader toegelicht, geef dan uw voorkeur aan via communicatie@dwa.nl.

Bekijk ook de informatiepagina’s over de warmtetransitiewarmtenetten en aquathermie voor alle informatie overzichtelijk op een rij.

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.