BENG
Verduurzamen vastgoed /

BENG: zo werkt de verplichte berekening van de energieprestatie van gebouwen

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. In het Bouwbesluit zijn de eisen rondom de energieprestatie van nieuwe gebouwen vastgelegd. De verplichte BENG-berekening wijst uit of aan de eisen is voldaan. Een BENG-berekening leidt tot een energielabel. Ook bij verkoop of verhuur van bestaande bouw is een energielabel verplicht.

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. In het Bouwbesluit zijn de eisen rondom de energieprestatie van nieuwe gebouwen vastgelegd. De verplichte BENG-berekening wijst uit of aan de eisen is voldaan. Een BENG-berekening leidt tot een energielabel. Ook bij verkoop of verhuur van bestaande bouw is een energielabel verplicht.

BENG in het kort

  • Een BENG-berekening is verplicht en geeft inzicht in de energieprestaties van nieuwbouw en bestaande gebouwen.
  • De BENG-eisen zijn gekoppeld aan de gebruiksfunctie van gebouwen en vastgelegd in het Bouwbesluit.
  • BENG is onderdeel van de energietransitie.
  • Documentatie en kwaliteitsborging tijdens de bouw zijn van groot belang voor de werking van BENG.
  • Een BENG-berekening moet worden uitgevoerd door een gediplomeerd adviseur, aangesloten bij een gecertificeerd bedrijf.

BENG-berekening: inzicht in de energieprestatie van bestaande en nieuwbouw

BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) is een verplichte rekenmethode om de energiezuinigheid van een nieuw of bestaand gebouw te berekenen. Deze verplichting komt voort uit de Europese richtlijn Energieprestatie gebouwen (richtlijn 2010/31/EU). De uitkomst van een BENG-berekening wordt uitgedrukt in drie getallen, de BENG-indicatoren. BENG draait om de energieprestaties die bij het basisgebruik van het gebouw horen, zoals verwarming, koeling, ventilatie en in de utiliteitsbouw ook verlichting. Toegevoegde apparaten als koelkasten en computers worden niet meegenomen in de berekening. De rekenmethode van BENG is vastgelegd in de Nederlandse Technische Afspraak NTA 8800 en in de ISSO-publicaties 75.1 en 82.1.

BENG-eisen verschillen per gebruiksfunctie van een gebouw

Een energielabel en de daaraan voorafgaande BENG-berekening is verplicht voor een groot deel van de gebouwen. De BENG-eisen waaraan een gebouw moet voldoen, zijn gekoppeld aan de gebruiksfunctie. Deze eisen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Bij het maken van een BENG-berekening wordt getoetst aan drie indicatoren:

  • BENG 1: De bouwkundige energiezuinigheid: de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar.
  • BENG 2: Het maximale jaarlijkse energiegebruik van het gebouw, uitgedrukt in kWh per m2 gebruiksoppervlak.
  • BENG 3: Het percentage van het energiegebruik dat duurzaam wordt opgewekt.
  • BENG stelt geen eisen aan circulair bouwen of biobased bouwen.

ZEB: van bijna energieneutraal naar emissievrij

In de regelgeving onder de nieuwe EPBD IV verschuift de focus richting 2050 van energieneutraal naar emissievrij. Gebouwen moeten dan niet alleen zeer weinig energie gebruiken, maar ook geen emissies van fossiele brandstoffen uitstoten. De nieuwe term hiervoor is zero-emission buildings (ZEB). Vanaf 2028 moeten alle nieuwe publieke gebouwen aan deze standaard voldoen en vanaf 2030 ook alle andere nieuwbouw. Einddoel is om in 2050 de hele gebouwde omgeving op dit niveau te krijgen.

Ingenieurs en adviesbureaus werken samen voor efficiëntere BENG regelgeving

Ingenieurs en adviesbureaus werken samen voor efficiëntere BENG regelgeving

Samen met zestien ingenieurs- en adviesbureaus en NLingenieurs slaan wij de handen ineen voor het versnellen van de transitie naar duurzame- en energiezuinige nieuwbouw. Met het resultaat zijn wij heel erg blij: twee belangrijke aanpassingen voor de BENG (Bijna Energieneutraal Bouwen)-regelgeving zijn in behandeling genomen door de programmaraad. Hiermee versnellen we duurzaam bouwen en krijgen duurzame innovaties meer kans. Daarnaast bespaart het tijd en onnodig papierwerk.

BENG-berekening: verplicht vóór de start van de bouw en bij oplevering

Voor nieuwbouw zijn er twee momenten om vast te stellen of een gebouw aan de BENG-eisen voldoet.

Bij de aanvraag van de benodigde omgevingsvergunningen. Daarbij moet worden aangetoond dat een gebouw gaat voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Bij oplevering van het nieuwe gebouw. De BENG-berekening voor de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt dan vergeleken met de werkelijke situatie na de bouw en zo nodig aangepast. Daaruit volgen de definitieve scores voor de indicatoren en het definitieve energielabel. Zo kan worden aangetoond dat de vereiste energieprestatie ook na het bouwproces nog steeds wordt gehaald.

De BENG-berekening leidt tot een energielabel

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw leidt de BENG-berekening tot een voorlopig energielabel. De tweede BENG-berekening levert een definitief energielabel op. Dit label toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Voor nieuwbouw is een energielabel bij oplevering verplicht. Voor bestaande bouw is een energielabel verplicht in geval van verkoop of verhuur. Sinds 1 januari 2023 moet een groot deel van de kantoren minimaal energielabel C hebben.

De klasse van het energielabel heeft consequenties

Het verplichte energielabel geeft zekerheid aan kopers en huurders over de energieprestatie van een gebouw. Een hoog energielabel (A-klasse) kan leiden tot een hypotheek met gunstiger voorwaarden dan een laag energielabel. Ook is het energielabel gelinkt aan het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dat stelsel is bepalend voor de maximale verhuurprijzen van woningen. Het is voor ontwikkelaars dan ook interessant om te zorgen voor een gunstige BENG-berekening waardoor het energielabel hoog wordt.

Let op: kopers kunnen bezwaar maken wanneer een gebouw bij oplevering minder energiezuinig blijkt op basis van de BENG-berekening dan vooraf gesteld. De gemeente kan in het uiterste geval zelfs de toestemming intrekken om een gebouw in gebruik te nemen als niet aan de BENG-eisen is voldaan.

Documentatie tijdens het bouwproces is cruciaal voor BENG

Bij de oplevering van nieuwbouw moet een definitieve BENG-berekening worden gemaakt. Het is verplicht om een nauwkeurige administratie van het bouwproces bij te houden, als ‘bewijs’ van de gebruikte duurzame materialen. Bijvoorbeeld van gebruikte isolatiematerialen en installatie-onderdelen. Het is aan te raden foto’s te maken van het aangebrachte isolatiemateriaal voordat deze netjes is afgewerkt in de wand. Of bijvoorbeeld de afleverbon van het isolatiemateriaal op de bouwlocatie goed te administreren. Daarmee toont u aan dat de waarden waarmee is gerekend ook daadwerkelijk kloppen. Als die vergelijking niet kan worden gemaakt, geldt bij de definitieve BENG-berekening een lagere isolatiewaarde. Dat levert een lagere uitkomst op van de BENG-indicatoren en daardoor mogelijk een lager energielabel.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*
 
 
 
 
 

Kwaliteitsborging in de bouw vanaf 2024

Wanneer een omgevingsvergunning is afgegeven voor nieuwbouw, vindt controle plaats of er wordt gebouwd conform de verstrekte vergunning. Daarbij spelen de BENG-eisen een rol. Vanaf 2024 is die controle geregeld via de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs controleren dan of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen zij vanaf de ontwerpfase tot en met de bouw. Alleen gediplomeerde controleurs aangesloten bij een gecertificeerde organisatie mogen de controles uitvoeren.

BENG in relatie tot andere duurzaamheidsmetingen

De BENG-uitkomsten zijn (deels) bruikbaar bij de invoer voor meetinstrumenten van andere duurzaamheidsmethodieken zoals een MPG-berekening (milieuprestatie van een gebouw op materiaalniveau). DWA heeft ervaring met alle relevante methoden voor het meten van duurzaamheidsniveaus en voorziet stakeholders in vastgoedontwikkeling daarin van advies.

De factoren voor een BENG-berekening

Voor een BENG-berekening zijn alle factoren van belang die van invloed zijn op het gebouwgebonden energiegebruik. Denk daarbij aan:

  • De bouwkundige schil van een gebouw
  • Verwarming
  • Ventilatie en koeling
  • Isolatie
  • Opwarming door zoninstraling
  • Verlichting (alleen bij utiliteitsfuncties)
  • Aanwezigheid van zonnepanelen

De gegevens van al die factoren worden bij de BENG-berekening verspreid over drie onderdelen ingevoerd:

  • Algemene gegevens zoals de gebouwsoort, de gebruiksfunctie en bestaande of nieuwbouw.
  • Bouwkundige aspecten als afmetingen, luchtdoorlatendheid, isolatiewaarde en beschaduwing.
  • Technische aspecten: welke installaties zijn aanwezig voor functies als ventileren, koelen en verwarmen en voor energie-opwekking.

 

Aannames en compensaties voor BENG-eisen

Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning is een BENG-berekening vereist. Een gedetailleerd overzicht van de factoren die van invloed zijn op het gebouwgebonden energiegebruik is in dat stadium dan ook al van belang. Wanneer de eerste BENG-berekening leunt op veel aannames, kan dat nadelig zijn voor de definitieve uitkomsten en dus voor het energielabel. Het is daarom zaak om indien nodig te compenseren tijdens de bouw. Als bijvoorbeeld omwille van kostenreductie wordt gekozen voor een minder energiezuinige verwarmingsinstallatie dan eerder aangenomen, kan een andere maatregel, zoals meer energie-opwekking, dit compenseren.

Aardgasvrije woningen Haarrijn

Aardgasvrije woningen Haarrijn

DWA heeft zowel voor gemeente Harderwijk als gemeente Utrecht, onderzocht hoe nieuwbouwwijken aardgasvrij ontwikkeld kunnen worden.

Voor Utrecht hebben we dat als volgt aangepakt: De Gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is het uitfaseren van aardgas op plekken waar dit kan. Juist voor nieuwbouwwijken is het van belang een weloverwogen keuze te maken welke nutsvoorzieningen worden aangelegd. DWA heeft in dit kader inzichtelijk gemaakt welke aardgasloze energieconcepten toegepast kunnen worden bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijken. Daarbij is gedacht vanuit de specifieke gebiedskenmerken van de ontwikkellocatie. Hiertoe zijn alle technische, financiële, organisatorische en praktische aspecten van een zevental alternatieven voor aardgas uitgewerkt en in een heldere matrix verwerkt. Ook is hierbij verkend wat er nodig is om bij toepassing van de verschillende concepten aan de huidige EPC en toekomstige BENG-eisen te kunnen voldoen.

Tools en hulpmiddelen voor een BENG-berekening

De overheid heeft twee rekentools goedgekeurd om een berekening te maken: Uniec 3 en VABI. Energielabels moeten door een erkend EP-adviseur worden geregistreerd in de database EP-online. EP staat voor Energie Prestatie-indicatoren.

Hoewel de software voor het maken van BENG-berekeningen niet gratis is en de invoer niet eenvoudig, stelt de overheid veel bruikbare informatie over het onderwerp beschikbaar. Op deze pagina van de RVO zijn alle ins en outs te vinden. Een wat technischer stappenplan voor berekening van BENG-indicatoren vindt u hier.

DWA is uw partner voor BENG

DWA heeft gediplomeerde adviseurs voor BENG-berekeningen en is gecertificeerd voor energielabelregistratie en kwaliteitsborging in de bouw.

Wilt u meer weten over BENG-berekeningen of andere diensten van DWA?

Neem contact op met Stefan Hulsbosch
Contact Stefan
Contact Stefan

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Groene Hart Ziekenhuis
Project

Groene Hart Ziekenhuis

Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Nationaal Warmte congres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*