Projecten /

EDGE Amsterdam-West is uniek, duurzaam icoongebouw

EDGE Amsterdam West is een icoonproject en een absolute blikvanger in het landschap van Amsterdam. Het 54.000 m2 grote gebouw is door EDGE herontwikkeld met de hoogste ambities op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en gezondheid.

DWA is vanaf de haalbaarheidsfase betrokken als adviseur voor duurzaamheid, bouwfysica en installaties. We zijn verantwoordelijk voor het installatieontwerp, de gebouwsimulaties, de uitvoeringsbegeleiding en de commissioning. Om een haalbare businesscase te garanderen en de beloofde prestaties waar te maken, passen we Evidence Based Design toe op basis van een virtueel gebouwmodel. Met die aanpak maakt DWA absoluut het verschil.

Wat doen we dan? We analyseren hoe gebouwen in het echt gebruikt worden en hoe installaties presteren. Dat gebruiken we om ervaringsdata te creëren die we als invoerparameters gebruiken voor ontwerp- en simulatiemodellen. Door te ontwerpen op basis van praktijkervaringen, realiseren we efficiëntere gebouwen die gegarandeerd beter presteren op het gebied van duurzaamheid, comfort en gezondheid tegen minimale investerings- en exploitatiekosten.

EDGE Amsterdam West heeft een toekomstbestendige ICT-infrastructuur en een op het Internet of Things (IoT) gebaseerd sensorsysteem. We koppelen het fysieke gebouw aan het virtuele gebouw en de gebouwdata. Zo ontstaat een Digital Twin die – gevoed door kunstmatige intelligentie – inzicht geeft in het gebruik en de gezondheids- en duurzaamheidsprestaties van het gebouw. Dat leidt tot betere benutting van het gebouw, hogere productiviteit, meer gebruikerstevredenheid en minder benodigd vloeroppervlak. Voor gebruikers is er een smartphone-app waarmee ze hun persoonlijke voorkeuren voor het comfort kunnen instellen.

Foto van Ton Glashorst

“Dit is een toonaangevend project dat naadloos aansluit bij de missie van DWA om duurzaamheid werkend te maken. “

Ton Glashorst
Managing Partner - DWA

Gezond en duurzaam

EDGE Amsterdam West streeft naar de hoogste niveaus voor duurzaamheid en gezondheid: BREEAM outstanding en WELL platinum. Het ontwerpcertificaat is 2019 behaald. Het gebouw is aardgasvrij en volledig energieneutraal. Om dat te bereiken zijn we in het ontwerp uitgegaan van het renoveren en na-isoleren van de gevels en de vervanging van alle ramen en kozijnen. We introduceren klimaatplafonds die gevoed worden door een wko-centrale met opslag in de bodem en geven voorrang aan natuurlijk daglicht boven de inzet van kunstlicht. Het dak komt vol te liggen met zonnepanelen. We geven luchtkwaliteit veel aandacht, door in te zetten op ruime ventilatie en extra filtering van inkomende lucht.

Datagedreven ontwerptechniek

EDGE Amsterdam West is een project waar we bij DWA nou echt blij van worden. We kunnen er al onze geavanceerde kennis en kunde in kwijt. En dragen bij aan de verduurzaming van bestaande gebouwen. Dat doen we hier op de slimst mogelijke manier.

Ton Glashorst, managing partner bij DWA: “Dit is een toonaangevend project dat naadloos aansluit bij de missie van DWA om duurzaamheid werkend te maken. Voor dit project heeft DWA een intelligent dynamisch gebouwmodel ontwikkeld. Op basis hiervan en met inzet van data-gedreven ontwerptechnieken hebben we het gebouwontwerp verder geoptimaliseerd. Op basis van werkelijke data en met geavanceerde data-analyse-technieken heeft DWA meer zekerheid gegeven over de prestatie van het gebouw en de installaties op het gebied van comfort, beleving, gezondheid en verbruik.”

Mayada Shaaban, Director Projects bij EDGE: “Bij al onze vastgoedontwikkelingen spelen duurzaamheid, welzijn en smart technology een belangrijke rol. Het zijn thema’s waar niet alleen EDGE maar ook onze gebruikers steeds meer belang aan hechten. Tegelijkertijd merken wij dat dit ook vanuit een beleggingsperspectief waardevolle elementen zijn. We streven hierbij altijd naar het maximaal haalbare op alle drie de pijlers, binnen de kaders van het project. Samen met onder andere DWA hebben we duurzaamheid, welzijn en smart technology in het ontwerpproces van EDGE Amsterdam West gebalanceerd toegepast.

Om onze ambities concreet te maken, hebben we gedurende het proces besloten om te streven naar BREEAM Outstanding en WELL Platinum certificering. Daarnaast is er in een vroeg stadium besloten om een energieneutraal gebouw te realiseren. Voor het behalen van deze doelen, heeft een intensief ontwerptraject plaatsgevonden. Ontwerpkeuzes waar het ontwerpteam voor stond, zijn  getoetst met een simulatieprogramma waarbij de effecten van elke ontwerpkeuze op de energiehuishouding van het gebouw inzichtelijk zijn gemaakt. Dit stelde ons in staat om een juiste afweging te maken tussen de gestelde ontwerp- en duurzaamheidsambitie van deze herontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld streven naar zo veel mogelijk daglicht in het kader van beleving en welzijn en dus naar maximaal grote gevelopeningen, maar de keerzijde daarvan is dat die tot een hoger energieverlies leiden.

Doordat we dergelijke afwegingen in een vroeg stadium in het proces konden maken, hebben we de kwaliteit van het ontwerp en het behalen van onze duurzaamheidsambities in een juiste balans weten te optimaliseren. DWA is daarbij een waardevolle samenwerkingspartner geweest. Met kennis van de techniek, onze wensen én digitale hulpmiddelen, hebben wij samen met de adviseurs steeds een mooie vertaalslag van ambities naar realisatie weten te maken. Om er zeker van te zijn dat de ambities op een juiste wijze worden vertaald, zorgen wij ervoor dat onze adviseurs betrokken blijven gedurende het gehele proces; van de tekentafel, naar de toetsing van de uitvoering op de voorgeschreven kwaliteit tot en met het testen van de prestaties na de oplevering.”

 

Illustraties: VERO Visuals

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatieontwerp, gebouwsimulaties, uitvoeringsbegeleiding en commissioning.

Neem contact op met Ton Glashorst voor meer informatie
Contact Ton
Contact Ton
Slapend ‘rijk’ worden in Energiehotel Ede
Project

Slapend ‘rijk’ worden in Energiehotel Ede

Energiehotel Ede is energieneutraal, circulair, modulair en biobased gebouwd. DWA is verantwoordelijk voor het installatie-ontwerp.

Dorpskerk Dinxperlo
Project

Dorpskerk Dinxperlo

De Sint-Liboriuskerk of Dorpskerk ligt midden in Dinxperlo en wordt gebruikt door de protestantse gemeente. De kerktoren dateert uit 1400 en het schip is van 1509. In de kerk staat…

In 2040 zestien gebouwen Den Haag energieneutraal
Project

In 2040 zestien gebouwen Den Haag energieneutraal

Onderzoek naar duurzame energie voor overheidsgebouwen in Den Haag met als doel: geen gebruik van fossiele bronnen en energieneutraal in 2040

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Publicaties Warmtenetten ontrafeld & Warmtenetten georganiseerd

Publicaties Warmtenetten ontrafeld & Warmtenetten georganiseerd

Warmtenetten ontrafeld Warmtenetten zijn nieuw en worden vaak genoemd als innovatie in wijken en buurten. Maar hoe werkt het nou precies, wat zijn de voor- en de nadelen? Om iedereen…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

DWA opnieuw Great Place To Work certified!

Opnieuw behaalde DWA de certificering voor Great Place To Work! Met een score van maar liefst 87% mogen we ons met trots ‘Great Place To Work certified’ noemen. Flink hoger dan…

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Samenwerking ketenpartners zorgt voor verduurzamen 406 woningen in Rotterdam

Woningcorporatie Havensteder en ketenpartner Heembouw Wonen slaan de handen ineen om 406 woningen en 2 commerciële ruimten in het Rottekwartier in Rotterdam te verduurzamen. De focus ligt op het creëren van aardgasvrije, energiezuinige…

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de…

DWA wint samen met Schools by Circlewood de competitie voor de eerste Innovatie Partnerschool in Amsterdam

DWA wint samen met Schools by Circlewood de competitie voor de eerste Innovatie Partnerschool in Amsterdam

DWA als deel van het Schools by Circlewood consortium, heeft de competitie gewonnen om de school met voor- en naschoolse opvang Wisperweide in Weesp te realiseren. Wisperweide is de eerste…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.