DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks aan prettig wonen in de regio. Duurzaamheid en betaalbare warmte is daarin een belangrijke doelstelling en ambitie. DWA is als verduurzamingspartner met het raamcontract nauw betrokken bij Warmtelevering Wonen Limburg (WWL) en de duurzaamheidsambities van Wonen Limburg en Wonen Limburg Accent.

Foto van
Eloi Burdorf (directeur DWA) en Petra Huls (bestuurssecretaris van Wonen Limburg en verantwoordelijk voor WWL)

Pieter Goossens, Strategisch Adviseur  bij Wonen Limburg: “Wonen Limburg en Wonen Limburg Accent willen hun duurzaamheidsambities zo sociaal en kosteneffectief mogelijk effectueren. DWA is een belangrijke partner die ons helpt bij deze missie.”

DWA en Wonen Limburg werken al jaren samen aan de verduurzaming van de woningvoorraad. Met de ingang van het raamcontract is DWA als één van de vaste partners betrokken als adviseur voor  installatieadvies en –analyses, verduurzamingsadvies, projectbegeleiding, inspecties en kwaliteitsborging (commissioning).

Rüdiger Drissen, adviseur DWA: “Het raamcontract is voor ons de bevestiging van een al jarenlange prettige samenwerking. Ik verwacht dat we nu nog intensiever kunnen samenwerken aan een duurzame portefeuille. De korte lijnen en gezamenlijke ambitie naar betaalbare warmte, CO2-besparing en aardgasvrij vastgoed komen nu in een stroomversnelling. Ik kijk uit naar het realiseren van de ambities!”.

Foto van Rüdiger Drissen

“Het raamcontract is voor ons de bevestiging van een al jarenlange prettige samenwerking. Ik verwacht dat we nu nog intensiever kunnen samenwerken aan een duurzame portefeuille”

Rüdiger Drissen
Adviseur - DWA

In de afgelopen jaren werkte DWA al aan de verduurzaming van de vastgoedportefeuille van Wonen Limburg.

  • Warmtewet | Dankzij een goede samenwerking tussen Warmtelevering Wonen Limburg, Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA is het de corporatie in 2023 gelukt binnen de kaders van de huidige Warmtewet betaalbare warmte te leveren en daarbij ruimte te laten voor investeringen in nieuwe duurzame energievoorzieningen. Lees meer over dit vergunningstraject.
  • Regieteam duurzaamheid | DWA zette een regieteam op, waarmee voor twaalf locaties gekeken werd naar verduurzamingskansen. In het regieteam namen medewerkers vanuit Wonen Limburg uit alle betrokken afdelingen deel en DWA, waarmee alle aanwezige expertise werd samengebracht. Een echte integrale aanpak met assetmanagement, financiën, strategie en technisch ontwerp. Ook de netwerkpartners in het onderhoud zijn betrokken door hun expertise in te zetten bij een opname op locatie, hun verbeteringen en het opstellen van een raming. Deze aanpak leidde tot een overzicht van de beste technische concepten die werken voor de verschillende typen vastgoed, zoals hoogbouw, laagbouw en kleinschalige wooncomplexen. De opgehaalde informatie kunnen de projectmanagers van DO en de installatiepartners gebruiken in de uitvoering van de werkzaamheden voor het gehele vastgoed.
  • Netcongestie | In de provincie kan verduurzaming door elektrificatie vertragen of zelfs onmogelijk gemaakt worden. Een WKK (Warmte-Kracht-Koppeling) kan een goede tussenoplossing zijn om stroompieken te voorkomen, waardoor er nog wel voldoende ruimte op het net beschikbaar is. Voor een groot herontwikkelingsproject voert DWA de second opinion uit of een WKK een geschikte oplossing is en legt deze naast andere technische concepten.
  • Kwaliteitsborging | DWA verzorgt commissioning en penvoering voor een grote nieuwbouwlocatie met meerdere gebouwen. Hierbij wordt een zeer duurzame energiecentrale met een wko ingezet om in alle woningen warmte en koeling te leveren. Hierbij is DWA als penvoerder de handen en ogen voor Wonen Limburg tijdens de realisatie. Waarbij continue aandacht besteed wordt aan de kwaliteitsverbeteringen van de uitvoering.

In de toekomst kijkt DWA ook naar de mogelijkheden voor energiebesparing op basis van gebouwdata, waaronder de verduurzamingsmogelijkheden binnen de EPBD3 en -4 en de Scios 14 en het GACS.

 

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van het verduurzamen van vastgoedportefeuilles.

Neem contact op met Rüdiger Drissen voor meer informatie
Contact Rüdiger
Contact Rüdiger
Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.