Bright Building platform

De monitoringstool Bright Building biedt 24/7 inzicht in de prestaties van uw installaties. Bright Building is de door DWA ontwikkelde tool die daarmee verbeteringen voor gebouwinstallatie zichtbaar maakt. Continu kunt u de prestaties volgen en zien welke aanpassingen nodig zijn voor bijvoorbeeld een lager energiegebruik en een beter comfort.

De monitoringstool Bright Building biedt 24/7 inzicht in de prestaties van uw installaties. Bright Building is de door DWA ontwikkelde tool die daarmee verbeteringen voor gebouwinstallatie zichtbaar maakt. Continu kunt u de prestaties volgen en zien welke aanpassingen nodig zijn voor bijvoorbeeld een lager energiegebruik en een beter comfort.

Realtime monitoring: inzicht voordat klachten ontstaan

Realtime monitoring: inzicht voordat klachten ontstaan

DWA doet continuous commissioning van gebouwen en installaties. Daarvoor zetten wij monitoring en simulatie in om gebouwprestaties te bewaken en verbeteren, energiegebruik te minimaliseren en gerichte oplossingen aan te dragen. Zo helpen we opdrachtgevers om gebouwen te verduurzamengezonder te maken en optimaal te laten functioneren. Wij maken hierin gebruik van simulatiemodellen, het Bright Building platform (monitoring en analyse) en technische knowhow.

Bright Building modules

Prestatieborging

Wij beschikken over een bibliotheek met rule based en machine learning algoritmen. Deze data zetten wij in voor foutdetectie en foutdiagnose. Daarin bekijken we de (energie)opwekking, het comfort en predictive maintenance.

Energiespiegel

BREEAM en MVO vragen om presentatie van duurzaamheid bij binnenkomst in het gebouw. Met een energiespiegel is onder andere CO2-besparing, energieverbruik, opbrengst van de pv-panelen inzichtelijk voor de gebouwgebruikers. Dat zorgt voor bewustwording en creëert duurzamer gebruik. Lees ook alle informatie over energiemonitoring, de voordelen en hoe het werkt.

Energiecentrale

De energiecentrale is een essentieel onderdeel voor het beheersen van het klimaat. Met de energiecentrale module krijgt u inzicht in de betrouwbaarheid van warmte- en koudelevering en inzicht of deze warmte en/of koude duurzaam is opgewekt. Verder worden afwijkingen van de installatie inzichtelijk gemaakt.

Dashboarding & rapporten

Informatief en breed toegankelijke weergave over de prestaties van het gebouw of portfolio. In control zijn en een helder overzicht van waar én wanneer het fout gaat.

Wko

Warmte- en koudeopslag in de bodem is een onderdeel van de energieopwekking. Het gebruik van een wko vraagt om jaarrapportages en vijfjaars-evaluatierapporten. Deze zijn bij ons geautomatiseerd en als aparte module beschikbaar. Ook is er direct inzicht als het gaat om COP, productiviteit en bronconditie.

Paris Proof dashboard

DWA levert standaard en kosteloos het Paris Proof dashboard bij alle gebouwen die DWA ontwerpt! Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zal de gebouwde omgeving een flinke energiebesparing moeten realiseren. Deze route omarmen wij en stimuleren wij. Met het Paris Proof dashboard geven wij twee jaar kosteloos inzicht in het werkelijke gebruik van de gebouwen. Meten op werkelijk energiegebruik brengt zo de klimaatdoelen binnen bereik.

GACS dashboard

DWA ontwikkelde het GACS dashboard zodat u aan komende wetgeving rondom gebouwautomatisering- en controlesystemen voldoet. Dit is verplicht voor utiliteitsgebouwen met installaties vanaf 290 kW nominaal vermogen.

 

Van data naar verbeteren van gebouwprestaties

Van data naar verbeteren van gebouwprestaties

Bright Building is een systeemonafhankelijk platform en werkt met API’s voor data-uitwisseling. Veel voorkomende systemen waar Bright Building haar data aan ontleent zijn: gebouwbeheersystemen, inverters, energie- en watermeters, sensoren, SCADA en externe data. Van de data uit die systemen maken we smart data.

De voordelen van het Bright Building platform

Grip op prestaties van installaties

Door informatie over energiestromen, bijvoorbeeld uit energiemeters, kunnen trends makkelijker gesignaleerd worden. Op basis van deze trends kan een passende interventie plaatsvinden om een beter rendement uit de installatie te krijgen. Ook kan er inzicht verkregen worden over de werking van individuele componenten in relatie met de totale installatie. Daarmee ben je storingen voor en wordt een betere werking van het component gewaarborgd.

Voldoen aan wet- en regelgeving

Warmte- en koudeopslag in de bodem is een onderdeel van de energieopwekking. Het gebruik van een wko vraagt om jaarrapportages en vijfjaarlijkse evaluatierapporten (volgens BRL 6000-21). Deze zijn bij ons geautomatiseerd en als aparte module beschikbaar. Ook is er direct inzicht als het gaat om COP, productiviteit en bronconditie. Ook biedt het Bright Building platform de juiste input voor duurzaamheidsrapportage en de GACS-verplichting.

Grip op beheer- en onderhoudskosten

Door middel van snel en duidelijk inzicht in de installaties, wordt in een vroeg stadium gesignaleerd wanneer een component niet optimaal functioneert of dreigt te disfunctioneren. Daarnaast is het mogelijk om via rule based algoritmen, periodiek onderhoud inzichtelijk te maken.

Hogere duurzaamheidsprestaties

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van het energiegebruik in Nederland. Vastgoedeigenaren staan voor de opgave om dat energiegebruik met twee derde terug te dringen, om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Het Paris Proof dashboard geeft inzicht in de gebouwprestatie en welke stappen nodig zijn naar een Paris Proof gebouw. Hiermee kunnen zij de juiste stappen zetten in de verdere verduurzaming van hun vastgoed.

Lagere energiekosten

Doordat er een goed inzicht is in de prestaties van de installatie kan er tijdig worden gestuurd. Hiermee worden uiteindelijk de kosten voor de totale installatie verlaagd en het rendement van de installatie verhoogd. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van filters voordat de druksensor aanslaat, waarmee de levensduur van een luchtbehandelingskast verlengd wordt en een goed binnenklimaat gewaarborgd blijft.

Meer comfort

Een gezond gebouw heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid van de gebruikers; zij voelen zich ook gelukkiger en presteren er beter door. Met het Binnenklimaat Label kunnen gebouweigenaren en werkgevers aantonen dat de werkplek gezond en comfortabel is.

 

Benieuwd naar wat Bright Building voor jouw vastgoed kan betekenen?

Interesse in een demo om te kijken wat het Bright Building platform voor jouw vastgoed kan opleveren? Wij laten graag de mogelijkheden zien!

Neem voor meer informatie contact op met Marnix Lourens
Contact Marnix
Contact Marnix
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.